Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
737136_0001.png
737136_0002.png
737136_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2009Lovafdelingen2009-792-1023LOJ42038
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1231 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1231 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for, hvordan det kan gå til, at mankan isolationsfængsles i længere tid end det lovbestemtemaksimum?”

Svar:

I spørgsmål nr. 1230 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), som er stiletsamtidig med nærværende spørgsmål, er der henvist til en avisartikel omen konkret indsat, der ikke er isolationsfængslet. Det er på denne bag-grund ved besvarelsen lagt til grund, at der spørges til reglerne i straf-fuldbyrdelsesloven om udelukkelse fra fællesskab.Efter straffuldbyrdelseslovens § 63, stk. 1, kan der træffes bestemmelseom, at en indsat skal udelukkes fra fællesskab. Det kan ske, hvis det ernødvendigt for at forebygge undvigelse, strafbar virksomhed eller vold-som adfærd, for at gennemføre foranstaltninger, der er nødvendige afsikkerhedshensyn eller påkrævet for at gennemføre en almindelig sund-hedskontrol eller forebygge smittefare, eller fordi den indsatte udviser engrov eller oftere gentagen utilladelig adfærd, som er åbenbart uforeneligmed fortsat ophold i fællesskab med andre indsatte. Udelukkelse fra fæl-lesskab sker på en særlig afdeling i fængslet eller i den indsattes egencelle.Der er ingen tidsmæssig overgrænse for udelukkelse fra fællesskab, menafsoningsinstitutionen skal mindst én gang om ugen overveje spørgsmå-let om helt eller delvis at bringe udelukkelsen til ophør, og der skal fore-tages indberetning til Direktoratet for Kriminalforsorgen, hvis udelukkel-sen varer mere end fire uger.For indsatte, der er udelukket fra fællesskab i mere end 14 dage, er derendvidere fastsat særlige regler om, at personalet skal være særligt op-mærksomme over for den indsatte. Personalet skal således overveje, omder kan ske lempelser i form af fællesskab med en eller flere indsatte icellen eller under gårdtur, om der er mulighed for at arbejde i fællesskab,og/eller om der kan foregå aktiviteter i fritiden med en eller flere andreindsatte eller med personalet. Herudover skal den indsatte tilbydes re-gelmæssige og længerevarende samtaler med f.eks. præst, læge eller psy-kolog, have tv stillet gratis til rådighed og have særlig adgang til eneun-dervisning og arbejde mv.2
En indsat, der har været udelukket fra fællesskab i mere end tre måneder,skal udover de ovennævnte tilbud så vidt muligt, men dog efter en kon-kret vurdering, tilbydes en særligt veludstyret celle og have mulighed forudvidet besøg.Spørgsmålet om, hvorvidt der burde indføres en ufravigelig overgrænsefor varigheden af udelukkelse fra fællesskab, blev drøftet af en arbejds-gruppe nedsat af Direktoratet for Kriminalforsorgen i 2001. Arbejds-gruppen blev nedsat for at overveje, i hvilket omfang ændringerne af reg-lerne om isolationsfængsling i sommeren 2001 burde have afsmittendevirkning på reglerne i straffuldbyrdelsesloven om udelukkelse fra fælles-skab under afsoning. Disse regler gælder også for varetægtsarrestanter, jf.retsplejelovens § 776, 1. pkt.Det var arbejdsgruppens anbefaling, at der ikke blev fastsat en sådanufravigelig overgrænse. Arbejdsgruppen lagde vægt på, at udelukkelsefra fællesskab er en fremadrettet og forebyggende foranstaltning, og atder i helt særlige tilfælde kan være behov for at udelukke en indsat i enlængere periode.Det kan i øvrigt oplyses, at de fleste udelukkelser er forholdsvis kortvari-ge – ca. tre fjerdedele er afsluttet inden for 14 dage, og kun en lille delvarer mere end fire uger.
3