Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
744626_0001.png
744626_0002.png
744626_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. oktober 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1340JEE42157
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1222 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1222 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren angive hvilke begrundelser, der kan give di-spensationer til straffeattester, og hvor mange af disse der ergivet de sidste 5 år?”

Svar:

1.

Reglerne om politiets registrering af strafbare forhold fremgår af be-kendtgørelse nr. 218 af 27. marts 2001 om behandling af personoplys-ninger i Det Centrale Kriminalregister (Kriminalregisteret).Fra Kriminalregisteret kan udskrives straffeattester til henholdsvis privatbrug og offentlig brug.

2.

Efter § 11, stk. 1, i bekendtgørelsen udsteder politiet straffeattester forprivate personer, når de pågældende fremsætter begæring herom.Det fremgår af bekendtgørelsens § 11, stk. 2, at der på en straffeattest tilprivat brug medtages afgørelser, som omfatter overtrædelse af straffelo-ven, lovgivningen om euforiserende stoffer eller udenlandske afgørelser.Længden af den periode, hvor oplysninger om en afgørelse for et straf-bart forhold medtages på en straffeattest til privat brug, afhænger af,hvilken sanktion det strafbare forhold har medført, jf. sletningsbestem-melserne i bekendtgørelsens § 11, stk. 2 og 3.Efter bekendtgørelsens § 11, stk. 5, kan Rigspolitiet – for så vidt angårstraffeattester til privat brug – efter ansøgning fra den registrerede i sær-lige tilfælde meddele dispensation fra de i § 11, stk. 2 og 3, anførte tids-frister.Rigspolitiet har over for Justitsministeriet oplyst, at dispensationsadgan-gen i § 11, stk. 5, i praksis anvendes restriktivt og i hvert enkelt tilfældeefter en konkret vurdering. Hovedområdet er de situationer, hvor der ertale om en hidtil ustraffet person, der har begået en enkeltstående over-trædelse af bagatelagtig karakter, hvilket typisk vil sige mindre tyverier,brugstyverier eller hærværk af meget begrænset karakter. Sanktionerne ide omhandlede sager er som udgangspunkt enten tiltalefrafald eller bøde.Ved vurderingen af, hvorvidt der skal meddeles dispensation fra tidsfri-sterne i bekendtgørelsens § 11, stk. 2 og 3, lægger Rigspolitiet vægt på,2
hvor lang tid afgørelsen fortsat vil fremgå af straffeattesten, ligesom derbl.a. lægges vægt på, at der ikke er tale om et tillidsbrud som f.eks. tyverifra arbejdsplads.Efter en konkret vurdering vil der f.eks. efter Rigspolitiets praksis kunnemeddeles dispensation, hvis ansøgeren ikke var fyldt 18 år på gernings-tidspunktet, der er gået mindst 1 år fra afgørelsen, og der er mindre end12 måneder til, at tidsfristen i § 11, stk. 2 og 3, er udløbet.Hvor ansøgeren var fyldt 18 år på gerningstidspunktet, vil der endvidereefter Rigspolitiets praksis kunne meddeles dispensation, hvis der er min-dre end 4 måneder til, at der kan udstedes en blank straffeattest.Rigspolitiet har i tidsrummet fra den 1. januar 2004 og frem til den 31.august 2009 meddelt dispensation i 39 tilfælde.

3.

Straffeattester til offentlig brug (en udskrift over tilførsler til afgørel-sesdelen i Kriminalregisteret) eller en fuldstændig udskrift af Kriminal-registeret kan Rigspolitiet på begæring udstede til visse nærmere angivnemyndigheder til brug for visse nærmere angivne formål, jf. bekendtgørel-sens kapitel 6.Det følger af § 8 i bekendtgørelsen, jf. bilag 3, at afgørelser i afgørelses-delen slettes efter 10 år fra f.eks. endelig løsladelse fra afsoning af fri-hedsstraf, udløb af prøvetid efter prøveløsladelse eller den endelige afgø-relse. Hertil kommer særlige frister for sletning af oplysninger i efter-forskningsdelen.I modsætning til, hvad der gælder for private straffeattester, indeholderbekendtgørelsen ikke en bestemmelse om dispensation fra fristen på 10år for sletning af afgørelser fra afgørelsesdelen. Det samme gør sig gæl-dende for så vist angår oplysninger i efterforskningsdelen.Det følger imidlertid af almindelige forvaltningsretlige principper, at Ju-stitsministeriet – som regeludstedende myndighed – efter omstændighe-derne vil kunne dispensere fra bekendtgørelsen, hvis helt særlige forholdgør sig gældende.Justitsministeriet har ikke inden for de seneste 5 år fundet grundlag for atmeddele dispensation fra slettereglerne for straffeattester til offentligbrug.3