Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
737104_0001.png
737104_0002.png
737104_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2009Procesretskontoret2009-792-1026CTN40223
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1205 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Søren Espersen (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1205 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren bede sin britiske kollega oplyse, i hvor storudstrækning op på hvilke retsområder den muslimske sharia-lov er bragt i anvendelse i Det Forenede Kongerige (UK) –og på hvilke retsområder og under hvilke omstændigheder,det ordinære britiske retssystem accepterer anvendelsen afsharialov?”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Udenrigsministeriet på Ju-stitsministeriets anmodning indhentet oplysninger fra den danske ambas-sade i London.Ambassaden har bl.a. oplyst, at sharia lovgivning ikke finder anvendelseinden for det almindelige retssystem i Storbritannien. Hvis begge parter ien civil sag måtte ønske det, kan de dog lade en privat voldgiftsret afgøresagen og anmode voldgiftsretten om at anvende bestemte regelsæt til atafgøre sagen, herunder sharia. Voldgiftsretter kan alene behandle civilesager.Alle voldgiftsretter i Storbritannien skal efterleve den britiske lovgivningom voldgift. For England, Wales og Nordirland er reglerne fastlagt i Ar-bitration Act fra 1996.Det følger af voldgiftslovgivningen, at parterne under alle omstændighe-der har mulighed for at appellere kendelserne til civilretterne, hvis demåtte ønske det. Kendelserne kan kun håndhæves, hvis de ikke er i mod-strid med engelsk og walisisk lov eller med ufravigelige retsgrundsæt-ninger.Det britiske justitsministerium har tidligere oplyst til den danske ambas-sade, at der i England og Wales findes en række sharia-råd, som på privatbasis håndterer stridigheder mellem parter, der har givet deres skriftligesamtykke hertil. Rådene kan udgøre voldgiftsretter (”arbitration bodies”),hvis de efterlever voldgiftsloven (Arbitration Act) fra 1996. Man førerikke statistik over sagerne og kan således ikke udtale sig om deres om-fang. Disse private sharia-råd beskæftiger sig med civilretlig mægling ogafgørelse af tvister og fungerer efter skriftligt samtykke fra parterne.
2
Skotland er i gang med at gennemføre lovgivning om voldgiftsretter, derforventes vedtaget i begyndelsen af 2010. Voldgiftskendelser, som er af-sagt af en korrekt nedsat voldgiftsret, vil efter de foreslåede regler kunnehåndhæves gennem de almindelige skotske domstole, hvis de er i over-ensstemmelse med skotsk eller britisk ret. En tilkendelse af erstatning,der er ulovlig under skotsk ret eller i modstrid med ufravigelige rets-grundsætninger (”public policy”) under skotsk ret, vil ikke kunne hånd-hæves.Der er ingen regler i skotsk ret, som forbyder borgere at efterleve prin-cipperne i sharia, i det omfang de ikke forbryder sig imod skotsk ret. Deter muligt at nedsætte private voldgiftsretter, herunder Muslim ArbitrationTribunals, men ifølge ambassadens oplysninger fra det skotske justitsmi-nisterium findes der på nuværende tidspunkt ikke oplysninger om ned-sættelsen af Muslim Arbitration Tribunals i Skotland.
3