Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
735463_0001.png
735463_0002.png
735463_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. september 2009Lovafdelingen2009-792-1020LOJ42041
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1198 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1198 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Idet beskæftigelsessituationen i Kriminalforsorgen ikke kanforventes at ændre sig, vil ministeren da se på initiativer, somøger andelen af indsatte i uddannelse i stedet, f.eks. i form afAMU-kurser m.v., jf. artiklen "Kun seks indsatte i KoldingArrest kan få undervisning" fra JyskeVestkysten den 26. au-gust 2009.”

Svar:

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 1197 fra FolketingetsRetsudvalg (Alm. del), er det Kriminalforsorgens indtryk, at danske fir-maer hyppigere end tidligere henlægger arbejdsopgaver, som indsatte iarresthusene tidligere varetog, til udlandet. Som konsekvens af, at detikke altid er muligt at beskæftige det samme antal indsatte ved produkti-onen, kan der i perioder opstå større behov for undervisning i det enkeltearresthus. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man er op-mærksom på dette, og at det løbende overvejes, hvorledes man kan styr-ke mulighederne for undervisning og uddannelse.Det bemærkes, at der i arresthusene primært anbringes varetægtsarrestan-ter. Med hensyn til forslaget om at øge andelen af indsatte i uddannelseved deltagelse i AMU-kurser har Direktoratet for Kriminalforsorgen op-lyst, at mulighederne for at indgå i et egentligt uddannelsesforløb somvaretægtsfængslet begrænses af, at opholdstiden typisk er forholdsviskort. Den gennemsnitlige opholdstid for varetægtsfængslede var således70 dage i 2008. Dertil kommer, at de fleste ældre arresthuse på grund afderes begrænsede størrelse og deres placering ikke har de fornødne mu-ligheder for at etablere værksteder, der lever op til kravene i forhold tilkompetencegivende AMU-kurser og erhvervsuddannelsesforløb. Der erdog flere AMU-kurser, der kan afvikles inden for arresthusenes rammer.I øjeblikket pågår et arbejde i Kriminalforsorgen med at vurdere enkelteAMU-kursers relevans i forhold til de varetægtsfængslede, hvorefter dervil blive iværksat forsøg med AMU-undervisning for dem. I første om-gang vil der blive sat fokus på de helt unge, men siden hen på alle.Det er direktoratets generelle opfattelse, at typen og udbuddet af under-visning og uddannelse skal tilpasses de faktiske behov og muligheder.Dette vil blive muligt ved etablering af et lukket pc-netværk, som er endel af flerårsaftalen for Kriminalforsorgen for perioden 2008-2011. Etsådant netværk vil give de indsatte mulighed for at træne deres læse- og2
regnefærdigheder, styrke generelle it-færdigheder og deltage i fjernun-dervisningsstudier under varetægtsfængsling. Etableringen af netværketpåbegyndes i 2010.Yderligere kan oplyses, at direktoratet aktuelt afvikler et forsøg i Arrest-huset i Odense. Der er således etableret et samarbejde med erfarne un-dervisere fra Statsfængslet på Søbysøgård. Ved at have flere lærere til-knyttet kan man bedre sikre kontinuitet i udbuddet af undervisningen oger ikke i samme grad udsat i forhold til sygdom og andet fravær. Direkto-ratet vil i forbindelse med evalueringen af dette initiativ se på mulighe-derne for at udbrede modellen til øvrige arresthuse.
3