Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
735473_0001.png
735473_0002.png
735473_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. september 2009Lovafdelingen2009-792-1020LOJ42040
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1197 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1197 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Mener ministeren at beskæftigelsessituationen for de indsat-te i Kolding og Haderslev Arrest lever op til standarderne oghvad agter ministeren at iværksætte af initiativer, således atindsatte sikres beskæftigelse og arresterne lever op til be-skæftigelsesmålsætningerne for Kriminalforsorgen, jf. artik-lerne "Østlande stjæler arbejdet fra de kriminelle" og "Ha-derslev Arrest taber til Kina og Østeuropa" fra JyskeVest-kysten den 23. og 27. august 2009.”

Svar:

I artiklerne nævnt i spørgsmålet anføres det bl.a., at beskæftigelsesmulig-hederne i arresthusene er reduceret som følge af, at danske firmaer flytterderes produktion til Østeuropa eller Kina, og at der ikke er tilstrækkeligkapacitet til i stedet at undervise de indsatte.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at de indsatte i Kriminal-forsorgens arresthuse ikke har pligt til at være beskæftigede, men at dedog så vidt muligt skal tilbydes beskæftigelse.Kriminalforsorgen har gennem de seneste år oplevet stigende vanskelig-heder med at fremskaffe arbejdsopgaver til beskæftigelse af indsatte iarresthusene. Det er Kriminalforsorgens indtryk, at dette kan hængesammen med, at danske firmaer hyppigere end tidligere henlægger dennetype arbejdsopgaver til udførelse i udlandet.I konsekvens heraf har Kriminalforsorgen tilført arresthusene flere res-sourcer til opsøgende arbejde og iværksat målrettede markedsførings-kampagner for at tilvejebringe andre former for opgaver.Den seneste kampagne, som er sat i værk medio august 2009, har netopfokus på beskæftigelsen i arresthusene i det syd- og sønderjyske område.De foreløbige tilbagemeldinger viser, at nye kunder har henvendt sigmed arbejdsopgaver, bl.a. til Arresthuset i Haderslev.Aktuelt samarbejder arresthussektoren med ca. 200 private virksomhe-der. I nedgangskonjunkturer bliver beskæftigelsen i arresthusene natur-ligvis berørt, idet arbejdsopgaverne ofte udføres som underleverandør forprivate virksomheder.
2
Ved tilpasning af beskæftigelsen af de indsatte til de foreliggende ar-bejdsopgaver benytter Kriminalforsorgen en række initiativer, f.eks. ar-bejdsdeling, øget fokus på rengøring og bygningsvedligeholdelse, lidtflere indsatte til undervisning samt diverse projektarbejder med f.eks.udsmykning og idræt. Desværre vil der i arresthusene være nogle, derikke kan tilbydes beskæftigelse, og disse kompenseres økonomisk medarbejdspenge for manglende arbejde samt mulighed for udvidede fritids-aktiviteter.Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 1198 fra Folketin-gets Retsudvalg (Alm. del).
3