Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. september 2009Færdsels- og våben-kontoret2009-150-1312SLH40362
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1141 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. august 2009.
Brian Mikkelsen/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1141 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Er det korrekt og finder ministeren det rimeligt, at en per-son, der p.g.a. en lægelig fejlvurdering får et krampeanfaldunder bilkørsel, kan frakendes muligheden for at køre bil i etår med den konsekvens, at vedkommende ikke kan kommepå arbejde, deltage i fritidsaktivitet m.v.”Svar:
Det fremgår af færdselslovens § 60, stk. 1, at politiet kan inddrage enpersons førerret, hvis den pågældende ikke længere opfylder betingelser-ne for at få kørekort, herunder betingelsen om at den pågældende er i be-siddelse af tilstrækkelig syns- og høreevne og den fornødne åndelige oglegemlige førlighed, jf. færdselslovens § 56, stk. 2, nr. 2.De nærmere helbredsmæssige betingelser for at erhverve, forny og be-sidde et kørekort er fastsat i kørekortbekendtgørelsens1bilag 2. De hel-bredsmæssige betingelser er baseret på et EU-direktiv2, som bl.a. fastsæt-ter mindstekravene for de helbredsmæssige betingelser for at føre motor-køretøjer. Mindstekravene er fastsat af hensyn til færdselssikkerheden, jf.direktivets præambel.Hvis politiet bliver opmærksom på forhold, der giver begrundet tvivl om,hvorvidt kørekortindehaveren fortsat er i besiddelse af et tilfredsstillendehelbred, har den pågældende efter kørekortbekendtgørelsens § 77, stk. 1,pligt til at medvirke til de lægeundersøgelser, der er nødvendige til afgø-relse heraf, eller en vejledende helbredsmæssig køretest.Politiet afgør på grundlag af undersøgelserne eller køretesten, om køre-kortindehaveren kan bevare førerretten, eventuelt med særlige ind-skrænkninger, om førerretten skal inddrages af lægelige grunde, eller omkørekortindehaveren skal indkaldes til en kontrollerende køreprøve, jf.bekendtgørelsens § 77, stk. 2. Politiet kan forelægge sagen for Sundheds-styrelsen ved den regionale embedslægeinstitution – som dog i særligetilfælde kan anbefale, at sagen forelægges direkte for Sundhedsstyrelsen– eller indhente en udtalelse fra anden (special)læge, jf. kørekortcirkulæ-rets3§ 57, stk. 4.
Bekendtgørelse nr. 304 af 2. april 2009 om kørekortRådets direktiv nr. 439 af 29. juli 1991 om kørekort og delvist Europa-Parlamentets ogRådets direktiv nr. 126 af 20. december 20063Cirkulære nr. 27. af 2. april 2009 om kørekort22
1
Politiets afgørelser efter kørekortbekendtgørelsens § 77 kan påklages tilRigspolitichefen, som i så fald normalt indhenter en udtalelse fra Sund-hedsstyrelsen. Rigspolitichefens afgørelser kan ikke indbringes for andenadministrativ myndighed, jf. bekendtgørelsens § 103, stk. 2 og 3.Reglerne om, at kørekortindehavere skal opfylde visse helbredsmæssigebetingelser for at erhverve, forny og besidde et kørekort – herunder mu-ligheden for i en periode at inddrage førerretten, hvis disse betingelserikke længere er opfyldt – er begrundet i hensynet til færdselssikkerheden.Det udgør således en betydelig risiko for færdselssikkerheden, hvis enperson fører motorkøretøj uden at have fornøden åndelig eller legemligførlighed. Jeg finder derfor, at de gældende regler på området er båderimelige og nødvendige.
3