Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 114 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 114 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren oplyse, hvorvidt det er lovligt eller ulovligt at indlevere et umærket garn eller ruse til politiet som hittegods?”

 

Svar:

 

Reglerne om mærkning mv. af fiskeredskaber findes i bekendtgørelser udstedt i medfør af § 32 i fiskeriloven, som hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som har henvist til følgende udtalelse fra Fiskeridirektoratet:

 

”Det er Fiskeridirektoratets vurdering, at umærkede fiskeredskaber principielt ikke kan betragtes som hittegods, bl.a. fordi redskaberne er i brug, og ejeren har kendskab til redskabernes placering.

 

I forbindelse med kontrol af fiskeredskaber er det praksis, at Fiskeridirektoratets kontrolpersonale – når de finder umærkede redskaber, hvor ejerforholdet ikke er kendt – tager disse i bevaring. Såfremt det er muligt, efterlades en meddelelse på bøjer eller lignende, som redskaberne har været fastgjort til, hvoraf det fremgår, at det er fiskerikontrolpersonale, der har fjernet redskabet. Af denne meddelelse fremgår endvidere, at den pågældende kan henvende sig til inspektoratet eller politiet alt efter, hvem der opbevarer redskabet. Politiet orienteres snarest muligt, når kontrolpersonale har fjernet redskaberne. Redskabet overdrages som udgangspunkt til politiet. De enkelte inspektorater kan dog opbevare redskaberne, hvis der er en generel eller konkret aftale med politiet om, at inspektoratet opbevarer redskabet på vegne af politiet. Hvis den pågældende ikke har henvendt sig til inspektoratet eller politiet inden en uge efter, at fiskeredskaberne er taget i bevaring, betragtes redskaberne i praksis som hittegods, hvilket betyder, at det er lov om hittegods, jf. lovbekendtgørelse nr. 591 af 1. september 1986 med senere ændringer, der herefter finder anvendelse på den videre behandling af redskaberne.

 

Foranlediget af en henvendelse fra en borger har Fiskeridirektoratet udtalt, at man ikke kan anbefale, at andre end politi eller fiskerikontrolpersonale bortfjerner umærkede fiskeredskaber.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Med hensyn til at fjerne umærkede fiskeredskaber og aflevere dem til politiet kan Justitsministeriet tilføje, at dette ikke kan anses for omfattet af straffelovens § 276 om tyveri eller § 277 om ulovlig omgang med hittegods, da den pågældende ikke tilegner sig redskaberne for at skaffe sig selv eller andre uberettiget vinding.

 

Efter straffelovens § 291 straffes den, der ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder. Justitsministeriet er ikke bekendt med retspraksis, der tager stilling til, om det vil kunne være omfattet af straffelovens § 291 at fjerne umærkede fiskeredskaber og aflevere dem til politiet. Det må antages, at dette vil bero på en konkret vurdering af omstændighederne omkring bortfjernelsen, herunder bl.a. om der det pågældende sted efterlades en meddelelse om, at redskaberne er afleveret til politiet.

 

 

Â