Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. september 2009Færdsels- og våben-kontoret2009-150-1302PLS40324+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1122 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. august 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).
Brian Mikkelsen/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1122 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministerens kommentar udbedes til artiklen ”Ingen indsatsmod spritcyklisme” fra den 24. juli 2009(http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-23917659.html).”Svar:
Artiklen, der nævnes i spørgsmålet, drejer sig om politiets muligheder forat gribe ind over spirituspåvirkede cyklister og spørgsmålet om eventuelindførelse af en fast promillegrænse for cyklister.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Af færdselslovens § 54, stk. 3, fremgår blandt andet, at cy-kel ikke må føres eller forsøges ført af nogen, der som følgeaf påvirkning af spiritus befinder sig i en sådan tilstand, athan er ude af stand til at føre køretøjet på betryggende måde.Der er ikke anført nogen fast grænse for, hvornår bestemmel-sens gerningsindhold er realiseret. Det er således i hvert en-kelt tilfælde et spørgsmål om at bevise, at føreren af cyklenikke var i stand til at føre den på betryggende måde.Nærmere retningslinjer for politiets kontrol er fastsat i Ju-stitsministeriets cirkulære af 25. februar 1997 om undersø-gelse for spirituspåvirkethed mv. i straffesager.Politiets praktiske kontrol af cyklisters eventuelle påvirket-hed af spiritus foregår i forbindelse med patruljering ved ru-tinemæssig standsning, ved standsning i anledning af konkre-te kørselsfejl samt ved færdselsuheld. I disse tilfælde foreta-ger politiet en besigtigelse af føreren, hvorunder det vurderes,om føreren må antages at være påvirket af spiritus i en sådangrad, at han er ude af stand til at føre cyklen på betryggendemåde. I givet fald foretages en udåndingsprøve, og resultatetheraf noteres i politirapporten og danner grundlag for den vi-dere sagsbehandling.Rigspolitiet har ikke kendskab til, at det for 2 år siden skullevære foreslået at undersøge muligheden for indførelse af enfast promillegrænse for cyklister. Rigspolitiet finder, at poli-tiets indsats fortsat bør have fokus på spiritusbilister, der måantages at udgøre den største fare for færdselssikkerheden.Det kan supplerende oplyses, at det fremgår af Kriminalregi-steret, at i alt 12 cyklister er straffet for overtrædelse af straf-2
felovens § 54, stk. 3, for kørsel på cykel under påvirkning afspiritus i perioden fra den 1. januar 2004 til den 31. december2008.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse og kan i øv-rigt henvise til vedlagte besvarelse af 12. april 2007 af spørgsmål nr. 212(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg om samme emne.
3