Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
737020_0001.png
737020_0002.png
737020_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1300JEE42136
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1116 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. august 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1116 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren nedsætte et hurtigtarbejdende udvalg, der kankortlægge hjemmerøverierne, således, at man kan få et bedrekendskab til, hvem hjemmerøverne er, de typiske frem-gangsmåder og de forurettede samt komme med forslag til,hvordan udviklingen i hjemmerøverier kan bremses.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:”Politiet tager røverier mod private hjem – de såkaldte hjem-merøverier – meget alvorligt, og det blev derfor i 2007 be-sluttet, at hjemmerøverier skulle være et særligt fokusområdefor politiet.Det indebærer bl.a., at Nationalt Efterforskningscenter (NEC)i Rigspolitiet løbende indsamler og analyserer oplysningerom røverier mod private hjem.De oplysninger, der indsamles og analyseres i forbindelsehermed, anvendes som led i planlægningen og udførelsen afden operationelle politimæssige indsats. Oplysningerne an-vendes således f.eks. i forbindelse med samarbejdet med poli-tikredsene som led i målrettede efterforskninger.Rigspolitiet definerer hjemmerøverier som røverier, der harfølgende karakteristika:Røverierne er begået mod personer, som har eller af ger-ningsmanden eller gerningsmændene formodes at haveadgang til større værdier.Gerningsmanden eller gerningsmændene har udført røve-rierne efter forudgående planlægning.Gerningsmanden eller gerningsmændene har haft et mål-rettet forsæt om at få udleveret et større udbytte i kontantereller andre værdier.Gerningsmanden eller gerningsmændene har pacificeretforurettede, herunder ved udøvelse af vold, ved fremsæt-telse af trusler eller ved at binde de pågældende – eller rø-verierne er efter forudgående planlægning begået modpersoner, som af gerningsmanden eller gerningsmændeneformodes at ville yde ringe eller ingen modstand.2
Sagerne efterforskes som udgangspunkt lokalt, men Rigspoli-tiet kan yde efterforskningsmæssig bistand i sager af særliggrov eller kompliceret karakter.En analyse foretaget af Rigspolitiet i 2008 har vist, at hoved-parten af de nævnte hjemmerøverier ses at være begået afdanske mænd i alderen 18 – 25 år og ofte af flere gernings-mænd i forening. Den overvejende del af hjemmerøverierneses endvidere at være begået i hovedstadsregionen eller i til-knytning til andre større byer, og gerningsman-den/gerningsmændene har ofte bopæl i samme geografiskeområde som den forurettede.Det er Rigspolitiets vurdering, at de nævnte hjemmerøverieroftest forøves af lokale kriminelle, som har en formodningom, enten at den forurettede har adgang til større værdier, el-ler at den forurettede vil yde ringe eller slet ingen modstand,og ikke af organiserede bander.Politiet registrerer således allerede i dag relevante oplysnin-ger om de pågældende røverier med henblik på bl.a. at øgepolitiets kendskab til gerningsmændene, fremgangsmådersamt de forurettede. Disse oplysninger bidrager til at give po-litiet et overblik over udviklingen på området med henblik påbl.a. at forhindre en stigning af antallet af hjemmerøverier.Det kan i den forbindelse oplyses, at Rigspolitiet i juli måned2009 har nedsat en national følgestab for politiets indsatsmod berigelsesforbrydelser.Staben, der er sammensat af repræsentanter for bl.a. politi-kredsene, Rigspolitiet og Rigsadvokaten, anvendes til fagligedrøftelser, erfaringsudveksling og formidling af informatio-ner. Staben drøfter i den forbindelse status for politiets ind-sats og kan fremsætte forslag til yderligere initiativer og til-retning af indsatsen inden for stabens arbejdsområde, herun-der f.eks. i relation til hjemmerøverier.På den baggrund er det Rigspolitiets opfattelse, at der ikke pånuværende tidspunkt er behov for nedsættelse af et hurtigtar-bejdende udvalg med henblik på kortlægning af hjemmerøve-rier.”
3