Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
737054_0001.png
737054_0002.png
737054_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2009Politikontoret2009-150-1299ANS43482
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1114 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. august 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1114 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren oplyse, om det er korrekt, at hjemmeplejenflere gange er blevet omringet i Mjølnerparken på Nørrebro,skudt på med softguns, udøvet hærværk mod offentlige bilerosv., og kan ministeren, eventuelt via delbesvarelse fra In-denrigs- og Socialministeriet, oplyse, hvad henholdsviskommunen og politiet har foretaget sig med henblik på at sik-re ro og orden?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelser fra Indenrigs- og Socialministeriet og Rigspolitiet,hvortil der henvises.Indenrigs- og Socialministeriet har oplyst:”Kommunalbestyrelsen har efter serviceloven et ansvar for atsikre, at borgeren får den nødvendige hjælp og pleje i forholdtil borgerens konkrete og individuelle behov. Kommunalbe-styrelsen har pligt til at sikre, at borgeren får hjælpen i over-ensstemmelse med den trufne afgørelse.Indenrigs- og Socialministeriet har ikke fundet anledning tilat indhente oplysninger fra Københavns Kommune om den ispørgsmålet omtalte situation i Mjølnerparken, herunder Kø-benhavns Kommunes håndtering af sagen som ansvarligkommune. Hvis medarbejdere og materiel fra hjemmeplejenhar været udsat for chikane eller hærværk m.v. er det i ud-gangspunktet en sag for politiet.”
Rigspolitiet har oplyst:”Københavns Politi har oplyst, at der for så vidt angår hjem-meplejens forhold i april og maj 2009 var nogle få tilfælde,hvor hjemmeplejen i Mjølnerparken blev generet af ungemed softguns. Problemerne ophørte, efter at lokalpolitiet påNørrebro havde ført en dialog med hjemmeplejens leder ogde unge i området.I samme periode blev personale fra firmaet Multi Trans, derbragte mad ud i området, flere gange standset ved BlågårdsPlads og visiteret samt udspurgt, om de tilhørte AK 81. Pådenne baggrund var politiet i en kort periode til stede, nårfirmaet kørte i området. Der har ikke efterfølgende væretproblemer, og der er ikke optaget sager om de nævnte for-hold.2
Mere generelt om den politimæssige indsats på Nørrebro harKøbenhavns Politi oplyst, at netop dette område, på grund afden igangværende konflikt mellem forskellige kriminellegrupperinger, i særlig grad har politiets opmærksomhed. Derforetages daglig patruljering i området med enheder fra såveldet uniformerede kørende beredskab som fra lokalpolitiet påNørrebro samt de centrale støtteenheder, såsom Færdselsaf-delingen, Hundeafdelingen, Beredskabsafdelingen m.fl. Derudfærdiges løbende (dagligt) patruljeoplæg på baggrund afkonkrete analyser af hændelser og kriminalitet i området meddet formål at målrette indsatsen.Den særlige bandeenhed, der er nedsat under KøbenhavnsPoliti for målrettet at bekæmpe bandernes kriminelle aktiviteti relevante områder i politikredsen, herunder på Nørrebro,indgår ligeledes i den politimæssige indsats.Endvidere har lokalpolitiet på Nørrebro netop iværksat ettryghedsskabende projekt ”Din Betjent”. Formålet med pro-jektet er, at lokale politifolk fast skal tilknyttes et nærmereafgrænset område for derigennem at styrke forholdet til lo-kalbefolkningen. Samtidig vil bemandingen på lokalpolitista-tionen blive styrket.Herudover gennemføres i øjeblikket en særlig målrettet ind-sats i relevante områder i forbindelse med urolighederne påblandt andet Nørrebro med det formål at skabe synlighed ogdialog med befolkningen. Ud over en flerhed af afdelingerunder politiet indgår SSP-samarbejdet, gadeplansmedarbejde-re, klubledere mv. i en samlet indsats.Der foregår i øvrigt generelt set et tæt og løbende samarbejdemellem politi og andre myndigheder og aktører i områdetmed henblik på at skabe ro og tryghed. Opmærksomheden eri denne forbindelse også rettet mod, at en række samfunds-mæssige funktioner, herunder eksempelvis hjemmeplejen,uhindret skal kunne fungere.”
3