Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
730336_0001.png
730336_0002.png
Folketingets RetsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Retsudvalget har i brev af 5. august 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 1101 (REUalm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaa-rup (DF).
18. september 2009J.nr. 2009-6215

Spørgsmål nr.1101:

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren i samarbejde med integrationsmini-steren vil arbejde for en lovændring således, at udlændinge med opholdstilladelse iDanmark kan få denne inddraget med udvisning til følge, såfremt de pågældendemisbruger det sociale sikkerhedsnet i Danmark og samtidig har ikke-selvangivnearbejdsindtægter i udlandet.”

Endeligt svar:

Reglerne om opholdstilladelse hører under Integrationsministeriet. Jeg har indhen-tet følgende bidrag til besvarelsen fra Integrationsministeriet:”Efter straffelovens § 289 a, stk. 1, straffes med bøde eller fængsel i indtil 1 år og 6måneder den, der til brug for afgørelser om bl.a. udbetaling eller tilbagebetaling aftilskud eller støtte fra danske myndigheder giver urigtige eller vildledende oplys-ninger, herunder undlader at opfylde en oplysningspligt af betydning for sagens af-gørelse, med forsæt til at unddrage sig eller andre betaling eller med forsæt til atopnå uberettiget udbetaling til sig eller andre.Overtrædelser af straffelovens § 289 a, stk. 1, af særlig grov karakter straffes efterstraffelovens § 289. Straffen er fængsel i indtil 8 år.En udlænding kan allerede i dag udvises efter udlændingelovens regler for over-trædelse af straffelovens § 289 a eller § 289, hvis betingelserne herfor er opfyldt.Når domstolene træffer afgørelse om udvisning, indebærer det, at udlændingens rettil at opholde sig her i landet bortfalder, og at udlændingen ikke uden tilladelse påny må indrejse og opholde sig her i landet i en nærmere fastsat periode (indrejse-forbud).Udlændingelovens § 22-24 udgør den såkaldte trappestigemodel, hvorefter adgan-gen til udvisning af herboende udlændinge ved dom bl.a. er afhængig af længden afudlændingens ophold i Danmark, karakteren af udlændingens opholdsgrundlag ogkarakteren af den begåede kriminalitet og den idømte straf. Generelt gælder det, atjo længere en udlænding har været her i landet, jo grovere kriminalitet skal der til,for at den pågældende kan udvises.
Trappestigemodellen indebærer bl.a., at en udlænding, der har haft ophold i Dan-mark i mere end de sidste 9 år (for flygtninge i mere end de sidste 8 år), kan udvi-ses, hvis den pågældende idømmes ubetinget frihedsstraf i mindst 3 år eller imindst 1 år, hvis der er tale om flere strafbare forhold. Endvidere kan en udlæn-ding, der har haft ophold i Danmark i mere end de sidste 5 år, udvises, hvis den på-gældende idømmes ubetinget frihedsstraf i mindst 1 år eller i mindst 6 måneder,hvis der er tale om flere strafbare forhold.Trappestigemodellen er suppleret af regler, der udvider udvisningsadgangen i til-fælde af dom for en række kriminalitetsformer. Efter disse regler kan en udlændingudvises, hvis den pågældende idømmes ubetinget frihedsstraf, uanset varigheden afudlændingens ophold i Danmark og frihedsstraffens længde, jf. udlændingelovens§ 22, nr. 4-8. Udlændingelovens § 22, nr. 6, omfatter bl.a. grove berigelsesforbry-delser, herunder overtrædelse af straffelovens § 289, jf. § 289 a.Integrationsministeren overvejer løbende, om der er behov for at ændre udlændin-gelovens udvisningsregler.”Jeg kan henholde mig til Integrationsministeriets svar.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2