Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1293JEE42290
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1098 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. august 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Brian Mikkelsen/Johan Kristian Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1098 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Er det korrekt, at ministeren fortsat ikke har taget initiativ tilat få en aftale mellem Trygfonden og politiets alarmcentralerså, der umiddelbart kan henvises til hjertestartere rundt om-kring i landet, jf. at ministeren til TV2 Bornholm i begyndel-sen af juni oplyste, at det ville ske hurtigst muligt.”Svar:
Jeg kan oplyse, at Rigspolitiet efter aftale med Justitsministeriet hariværksat et arbejde med henblik på at sikre, at 112-alarmcentralerne fårmulighed for at henvise borgere til nærmeste hjertestarter.Rigspolitiet har i den forbindelse overvejet, hvordan alarmcentralerne påbedst mulig måde kan få adgang til valide oplysninger om placering afhjertestartere, herunder om der uden videre vil kunne etableres forbindel-se mellem alarmcentralerne og Trygfondens webbaserede system medoversigt over hjertestartere.Det er i den forbindelse afgørende for Rigspolitiet at sikre validiteten afde informationer, der i givet fald vil blive videregivet fra alarmcentraler-ne til borgerne om adgangen til hjertestartere. Fejlagtige oplysninger omtilstedeværelsen af en hjertestarter vil således kunne tage tid og fokus fraanden livreddende førstehjælp.Trygfondens webbaserede system er i dag opbygget på en sådan måde, atalle borgere, foreninger mv. kan indmelde og afmelde hjertestartere, an-give hvor de er placeret, og i hvilket tidsrum de er til rådighed. EfterRigspolitiets opfattelse vil validiteten af de oplysninger, som borgere,foreninger mv. selv lægger ind i det webbaserede system, kunne værebehæftet med betydelig usikkerhed, ligesom nøjagtigheden og karakterenaf de indlagte oplysninger vil kunne variere betydeligt.Rigspolitiet vil som led i det igangværende arbejde i den allernærmestefremtid drøfte spørgsmålet om tilvejebringelse af valide og nøjagtige op-lysninger om placering af hjertestartere med sundhedsmyndighederne ogTrygfonden. Der vil i den forbindelse være anledning til at vurdere mu-lighederne for at sikre en sådan nøjagtighed og validitet af oplysningernei Trygfondens system, at det vil være forsvarligt for alarmcentralerne atanvende oplysningerne i forbindelse med besvarelsen af alarmopkald.2
Det bemærkes i forlængelse heraf, at politiets 112-alarmcentraler – medhenblik på at sikre en fuldstændig stabil og sikker drift – i dag er sam-menkoblet i et lukket it-system, som bl.a. stiller kortmateriale med posi-tionering af opkald til rådighed for alarmoperatørerne. Der er således idag ingen adgang mellem 112-alarmsystemet og det åbne internet oghermed stort set ingen risiko for hverken virusangreb eller hackerangrebmed deraf følgende konsekvenser for betjeningen af alarmopkald.Af sikkerhedsmæssige grunde er der således ikke i dag adgang fra politi-ets 112-alarmsystem til faciliteter på det åbne internet – herunder eksem-pelvis Trygfondens oversigt over placeringen af hjertestartere.De fleste af politiets alarmcentraler har i separate systemer adgang til detåbne internet. Det er imidlertid Rigspolitiet vurdering, at en effektiv an-vendelse af oplysninger om placeringen af hjertestartere i forbindelsemed besvarelse af alarmopkald forudsætter en egentlig integration i 112-alarmsystemet.I forhold til oplysningerne i Trygfondens oversigt vil en effektiv anven-delse af disse – såfremt de i øvrigt vurderes tilstrækkeligt valide – såledesforudsætte, at der tilvejebringes en løsning, som integrerer oplysningernei 112-alarmsystemet, samtidig med at 112-alarmsystemets grundlæggen-de sikkerhedsniveau fastholdes.Det er Rigspolitiets vurdering, at hvis man ender på en løsning, som in-debærer, at oplysninger om placeringen af hjertestartere på det åbne in-ternet skal integreres i politiets 112-alarmsystem, vil det tage nogle må-neder at udvikle en tilstrækkeligt sikker it-teknisk løsning.Det ligger således fast, at 112-alarmcentralerne skal have adgang til op-lysninger om placering af hjertestartere, og Rigspolitiet arbejder for tidenpå at tilvejebringe en løsning, som er forsvarlig såvel i forhold til validi-teten og nøjagtigheden af de oplysninger, som alarmcentralerne får ad-gang til, som i forhold til sikkerheden i alarmcentralernes it-systemer.
3