Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. august 2009Lovafdelingen2009-792-0996LOJ41998
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1094 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. august 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Torben Jensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1094 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt der skal fremlæggeset fuldstændigt regnskab til brug for beregningen af fordelin-gen af transportomkostninger ved samvær samt redegøre for,hvorledes reglerne er for beregningen, jf. REU alm. del - bi-lag 657.”Svar:
Som anført i Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr.1082 fra Folketingets Retsudvalg, skal transporten af barnet i forbindelsemed samvær som udgangspunkt foregå på den måde, at samværsforælde-ren sørger for afhentningen af barnet ved samværets begyndelse, og bo-pælsforælderen sørger for afhentningen af barnet ved afslutningen afsamværet. Hver forælder afholder udgifterne til den del af transporten,som den pågældende er ansvarlig for, herunder udgifterne til transport afen eventuel ledsager til barnet.Statsforvaltningen kan efter anmodning fravige det nævnte udgangspunkti en situation, hvor ansøgeren har en meget lav indkomst, hvor den andenforælders indkomst er væsentligt højere end ansøgerens indkomst, oghvor der er tale om transportudgifter, der ikke kan anses for ubetydelige.Ved disse afgørelser skal der tages hensyn til forældrenes indkomstfor-hold. Vurderingen af forældrenes indkomstforhold foretages som ud-gangspunkt på baggrund af deres indtægter før skat og arbejdsmarkeds-bidrag.Ved opgørelsen af indkomsten for personer, der helt eller delvist ejer enerhvervsvirksomhed, lægges andelen af overskuddet i virksomheden tilpartens eventuelle andre indtægter. Dette gælder også, selv om overskud-det ikke udbetales.Der lægges ved opgørelsen som udgangspunkt vægt på virksomhedensøkonomiske forhold over en længere periode. Det skyldes, at en virk-somheds indtægter, udgifter og arbejdsopgaver ofte varierer, og at etoverskud eller underskud i et enkelt regnskabsår eller i en enkelt regn-skabsperiode således ikke nødvendigvis vil være udtryk for virksomhe-dens indtjeningsevne i fremtiden. Derfor opgøres overskud/underskudnormalt ud fra de seneste 3 års regnskaber. Dette gælder dog ikke, hvisder er sket en varig ændring af virksomhedens indtjeningsevne.2
Ved opgørelsen af virksomhedens resultat fradrages drifts- og renteudgif-ter samt driftsmæssige afskrivninger.Hvis der er tale om en nystartet virksomhed, vurderer statsforvaltningenindtjeningsevnen for den selvstændige erhvervsdrivende ud fra de fore-liggende oplysninger. Det kan for eksempel være delregnskaber eller lig-nende.Der vil således ved en fravigelse af udgangspunktet om, at hver forælderi forbindelse med samvær afholder udgifterne til den del af transporten,som den pågældende er ansvarlig for, blive taget hensyn til forældrenesindkomstforhold i henhold til de ovenfor anførte retningslinjer.
3