Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. august 2009Lovafdelingen2009-792-0994LOJ41989
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1090 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. august 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1090 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for omfanget at økonomisk kri-minalitet begået under afsoning, jf. artiklen "Politikere vilstandse svindel" fra BT den 31. juli 2009.”Svar:
1.
Indledningsvis bemærkes, at det ved besvarelsen er lagt til grund, atder ved økonomisk kriminalitet tænkes på berigelseskriminalitet bortsetfra tyveri og røveri.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der ikke føres særskiltstatistik over antallet af indsatte, der under afsoning har begået ny øko-nomisk kriminalitet, og at direktoratet derfor til brug for besvarelsen afspørgsmålet har spurgt fængslerne, om fængslerne er bekendt med så-danne sager.På baggrund af de indkomne høringssvar fra fængslerne, som baserer sigpå personalets hukommelse, samt Direktoratet for Kriminalforsorgenskendskab til sådanne sager, har Direktoratet for Kriminalforsorgen op-lyst, at man har kendskab til, at 3 personer, herunder den person hvis sager omtalt i artiklen nævnt i spørgsmålet, inden for de sidste ca. 10 år erblevet dømt for ikke bagatelagtig økonomisk kriminalitet begået underafsoning. Herudover er der 1 person, som er dømt for økonomisk krimi-nalitet begået over flere år, hvoraf et enkelt af forholdene muligvis kanvære begået under afsoning af en kort straf (hæfte i 30 dage) for overtræ-delse af færdselsloven.Det bemærkes, at der ikke er medtaget sager, hvor den indsatte har begå-et mindre alvorlig kriminalitet over for fængslet, f.eks. ved at påstå ikkeat have modtaget arbejdsvederlag eller at en værdifuld genstand er for-svundet i fængslets varetægt.2.
I den artikel, der henvises til i spørgsmålet, er det i forbindelse med enkonkret sag anført, at den pågældende indsatte skulle have udnyttet net-adgang og telefon i fængslet til at begå ny økonomisk kriminalitet.Direktoratet har generelt oplyst, at det fremgår af § 2, stk. 1, nr. 15, jf.stk. 3, i genstandsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 736 af 25. juni2007 om indsattes adgang til at medtage, besidde og råde over egne gen-stande m.v. og penge i kriminalforsorgens institutioner), at ledelsen i de2
åbne fængsler kan tillade udlevering og opstilling af computer med inter-netudstyr i eget opholdsrum, når særlige grunde taler herfor, og når det erforeneligt med ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn. Tilsvarende kandirektoratet i ganske særlige tilfælde give indsatte i lukkede fængsler til-ladelse til udlevering og opstilling af egen computer i eget opholdsrum,men dog uden internetopkobling. Af samme bekendtgørelses § 15 frem-går det, at såfremt særlige uddannelses- eller arbejdsmæssige hensyn ta-ler for det, kan indsatte i lukkede fængsler anvende computere i skolensregi og undtagelsesvis på egen celle. I disse tilfælde vil det ligeledes væ-re uden internetopkobling.I praksis vil det sige, at der ikke er internetadgang for indsatte i de lukke-de fængsler. I de åbne fængsler er der internetadgang under opsyn i un-dervisningslokaliteter og efter særlig tilladelse på egen celle.Internetadgangen i de åbne fængsler foregår enten via opstilling af com-puter med internet på egen celle til brug for uddannelse (fjernundervis-ning og lektier) eller til selvforskaffet arbejde, eller gennem computeremed internetadgang opstillet i undervisningslokaler (overvåget). Direkto-ratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der ifølge en høring blandt kri-minalforsorgens institutioner i marts 2009 var givet 59 særskilte tilladel-ser til internetadgang på cellen til uddannelsesformål, men kun 6 tilladel-ser til internetadgang på grund af selvforskaffet arbejde. I den sammeperiode var antallet af afsonere i de åbne og lukkede fængsler på i alt2281 indsatte. Varetægtsfængslede har ingen adgang til internettet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at det fremgår afgenstandsbekendtgørelsens § 2, stk. 1, nr. 11, at indsatte i fængsler ogarresthuse ikke må medtage, besidde eller råde over mobiltelefoner. End-videre er det med virkning fra den 1. juli 2007 gjort strafbart uretmæssigtat besidde eller medtage mobiltelefoner og lignende kommunikationsud-styr i arresthuse og lukkede fængsler.Kriminalforsorgen har i de senere år styrket indsatsen mod ulovlige mo-biltelefoner, herunder mobiltelefoner med adgang til internetopkobling.Alle lukkede fængsler og arresthuse er blevet udstyret med metaldetek-torkarme og håndholdte metaldetektorer. Besøgende til indsatte i lukkedefængsler og arresthuse metaldetekteres før besøg, og indsatte detekteresog kropsvisiteres i forbindelse med besøg. Det samme gælder, når deindsatte kommer retur til institutionen, f.eks. i forbindelse med udgang.Hertil kommer, at personalet dagligt benytter bærbare mobilsøgere, der3
afslører, hvis nogen taler i mobiltelefon. Samtidig har man bygget hegnomkring fængslerne og opsat lys, kameraovervågning og alarmering forat vanskeliggøre indkastning af ulovlige genstande. I de åbne fængsler erden bærende sikkerhedsmæssige faktor den dynamiske sikkerhed, dvs.personalets aktive deltagelse i den indsattes liv både med hensyn til ar-bejde, undervisning, fritid og sagsbehandling.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at antallet af fundne mo-biltelefoner, hvor de indsatte har haft rådighed over telefonen, er faldetmed 5 pct. fra 2007 til 2008, selv om institutionerne har øget eftersøg-ningen. Det tyder således på, at der er færre ulovlige mobiltelefoner i in-stitutioner.På baggrund af den konkrete sag vil jeg i samarbejde med Direktoratetfor Kriminalforsorgen overveje, hvilke muligheder der er for yderligereat mindske risikoen for, at der under afsoning begås økonomisk krimina-litet, herunder ved brug af internet og mobiltelefon.
4