Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
755171_0001.png
755171_0002.png
755171_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. november 2009Strafferetskontoret2009-792-0988RAJ41101
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1070 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1070 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ovenpå den overvældende stigning i sager, hvor borgere ud-sættes for svindel via internettet, f.eks. via hjemmesidenwww.dba.dk, vil ministeren da nedsætte en arbejdsgruppe,som skal udarbejde forslag til hvordan man kommer den om-fattende svindel til livs?”

Svar:

Indledningsvis bemærkes, at straffelovens almindelige bestemmelser omformueforbrydelser, herunder straffelovens § 279 om bedrageri, afhæn-gig af de konkrete omstændigheder også finder anvendelse på forholdbegået ved brug af internettet.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at sager om efterforskning af for-mueforbrydelser, der begås under anvendelse af IT, herundersager om svindel på internettet, ligesom efterforskning af an-den kriminalitet er forankret i landets politikredse. Det er så-ledes landets politikredse, der som udgangspunkt skal efter-forske sager om svindel via internettet.Rigspolitiet yder imidlertid efter begæring bistand til politi-kredsene som led i efterforskning af kriminalitet, der begåsunder anvendelse af IT, og Rigspolitiet kan således på bag-grund af en henvendelse fra en politikreds yde bistand somled i efterforskning af sager, hvor internettet har været an-vendt.Det kan oplyses, at dansk politis særlige efterforskningseks-pertise på området er samlet i Nationalt IT-efterforsknings-center i Rigspolitiet (NITEC). Ud over at yde konkret efter-forskningsmæssig bistand til politikredsene som led i efter-forskningen af kriminalitet, der begås under anvendelse af IT,fastlægger NITEC bl.a. retningslinjer for det tekniske udstyrog de arbejdsmetoder, der anvendes som led i IT-efterforskninger, ligesom NITEC udarbejder erklæringsstan-darder.Rigspolitiet finder ikke, at der på nuværende tidspunkt er be-hov for at nedsætte en arbejdsgruppe som nævnt i spørgsmå-let, idet dansk politi efter Rigspolitiets opfattelse er i besid-delse af de nødvendige forudsætninger for at efterforske ogopklare sager vedrørende formueforbrydelser, der begås un-2
der anvendelse af IT, herunder sager om svindel på internet-tet.Det er i øvrigt Rigspolitiets opfattelse, at der generelt bør ud-vises forsigtighed i forbindelse med handler og øvrige trans-aktioner via internettet, navnlig hvor transaktionen foregåruden om betalingskanaler, der yder en særlig beskyttelse forforbrugere, og hvor der overføres pengebeløb til ukendte per-soner for varer mv., som man ikke har set, og som man ikkeer sikker på at få leveret.”Som det fremgår, omfatter f.eks. straffelovens § 279 om bedrageri ogsåforhold, som begås ved brug af internettet, og i forbindelse med efter-forskningen af sådanne sager kan politikredsene få bistand fra NationaltIT-efterforskningscenter i Rigspolitiet (NITEC). Rigspolitiet er endvidereløbende opmærksom på udviklingen vedrørende kriminalitet begået vedbrug af internettet.På den anførte baggrund, herunder i lyset af det, der er anført af Rigspoli-tiet, finder Justitsministeriet på det foreliggende grundlag ikke anledningtil at nedsætte en særlig arbejdsgruppe som nævnt i spørgsmålet.
3