Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. oktober 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1279JEE42043
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1066 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1066 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Under henvisning til ministerens svar på Folketingets Rets-udvalgs alm. del - spørgsmål 565, 567, 569 og 570, er mini-steren da enig med Dansk Folkeparti i, at politiet burde fore-tage en systematisk registrering af våben - herunder type, ka-liber m.v. - som kommer i politiets varetægt, således at det ermuligt at finde eventuelle mønstre som kan indbringe politieten viden, der kan være nyttig i forhold til indsatsområder, ef-terforskning m.v.?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:”Alle skydevåben til enhedspatroner, herunder også glatløbe-de haglgeværer, der kommer i politiets varetægt, skal indsen-des til kriminalteknisk undersøgelse i Rigspolitiet. Det sam-me gælder afskudt ammunition samt dele heraf, medmindredette ikke har politimæssig interesse. Rigspolitiet modtagersåledes alle skydevåben, der kan have politimæssig interesse.I forbindelse med Rigspolitiets undersøgelse af et våben regi-streres oprindelsesland, type, kaliber, fabrikat, model og se-rienummer, ligesom det i relevant omfang undersøges, hvor-vidt det pågældende våben kan have været anvendt på et ger-ningssted, hvor det har været muligt for politiet at sikre sporfra et anvendt våben.De registrerede oplysninger vedrørende undersøgte våbenindgår bl.a. i Rigspolitiets analyser af de personer og grupper,som mistænkes for at foretage indsmugling af våben. De re-gistrerede oplysninger indgår således i politiets efterforskningpå området, ligesom oplysningerne generelt medvirker til atøge politiets viden på området, herunder identificere eventu-elle mønstre i den begåede kriminalitet mv.Det kan i øvrigt oplyses, at såfremt politiet modtager en an-meldelse om tyveri af et våben, skal oplysninger om våbnet,herunder serienummeret, registres i Politiets Våbenregister.Såfremt våbnet senere kommer i politiets varetægt, herunderf.eks. i forbindelse med efterforskning af strafbare forhold,vil den kriminaltekniske undersøgelse som udgangspunktmuliggøre identifikation af våbnet. Det bemærkes imidlertid,at et våbens identitet ofte søges sløret ved bortslibning m.v.af serienumre.
2
Rigspolitiet finder på den baggrund ikke, at der er anledningtil at iværksætte yderligere tiltag i relation til skydevåben.”
3