Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
716038_0001.png
716038_0002.png
716038_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. august 2009Politikontoret2009-150-1278ANS43416
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1065 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1065 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes gøre rede for, hvorfor man fra den danskepolitiskoles side ikke deltager i det nordiske samarbejde mel-lem politiskoler om at nedbringe anvendelsen af magtmid-ler?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Man er opmærksom på, at den politimæssige uddannelse imagtanvendelse, herunder skydeuddannelsen, løbende skaljusteres i overensstemmelse med de erfaringer, som indhøstessåvel nationalt som internationalt. Politiets Videnscentersanalyse af politiets anvendelse af skydevåben i perioden2002-2006 er et eksempel herpå, hvorved bemærkes, at ana-lysen, som er tilgængelig via www.politi.dk, bl.a. inddragerudenlandske erfaringer. Med udgangspunkt i analysen blevder i 2007 iværksat initiativer til justering af den politimæssi-ge tilgang til potentielt farlige konfliktsituationer med hen-blik på minimering af politiets anvendelse af skydevåben.For så vidt angår deltagelse i nordisk samarbejde på områdetkan det oplyses, at Rigspolitiet den 20. juli 2009 offentlig-gjorde følgende nyhed på www.politi.dk:”Dansk

politi deltager i nordisk samarbejde

omkring magtanvendelse

Politiet samarbejder løbende med de nordiske

lande omkring uddannelse og vidensdeling

I de seneste dage har der i danske medier væretrejst kritik af, at dansk politi angiveligt ikke skul-le deltage i et nordisk samarbejde omkring magt-anvendelse.Det er ikke korrekt, da dansk politi ved flere lej-ligheder har deltaget i en arbejdsgruppe under detnordiske politisamarbejde NORDCOP.- Arbejdsgruppen er en snævert sammensat prak-tiker-gruppe fra de nordiske politiskolers dagligeinstruktørkorps. Danmark har deltaget ved flerelejligheder, men har også meldt afbud til nogleseminarer, idet undervisningen af politiskoleele-ver har været prioriteret højere, siger politiinspek-tør på Politiskolen Jørgen Harlev og fortsætter:2
- Arbejdsgruppen har til opgave at se på de enkel-te politiskolers pædagogiske principper, hvorle-des der kan udledes nogle læringspunkter indenfor selve undervisningen, og om der er noglesammenfald, der kan nyttiggøres i forbindelsemed undervisningen og dens tilrettelæggelse. Ar-bejdsgruppen har ikke fået til opgave – og harheller ikke kompetencerne eller midlerne til – atanalysere og komme med forslag til nye doktrinerog koncepter for de nordiske landes anvendelse afskydevåben, siger Jørgen Harlev.Han forklarer videre, at et sådant arbejde typiskforegår i andre nordiske samarbejdsfora, hvor ik-ke mindst nærmere analyse af indberetninger ogbearbejdning af erfaringer fra de lokale og centra-le politiafdelinger, der har ansvaret for de bered-skabsmæssige opgaver, bl.a. danner baggrund fornye magtanvendelseskoncepter. Dette arbejde kani øvrigt inddrage politimyndighedernes analyse-og videnscentre eventuelt med ekstern bistand frablandt andet universiteter og forsvaret og kan iøvrigt foregå på tværs af de nordiske lande.En netop afsluttet opgradering af dansk politisskydeuddannelse er et eksempel på et sådant nor-disk samarbejde, da dansk politi for et par måne-der siden har indhentet de nyeste erfaringer fraSverige og Finland. Fra efteråret 2009 vil opgra-deringen blive gennemført i alle politikredse og iundervisningen på Politiskolen.”Det kan supplerende oplyses, at der på www.politi.dk findesnærmere information om NORDCOP-samarbejdet, ligesomdet kan oplyses, at den nævnte opgradering af skydeunder-vingen bl.a. sker på baggrund af udenlandske erfaringer medsåkaldte skoleskyderier.”Der kan i øvrigt henvises til besvarelsen af 31. juli 2009 af spørgsmål nr.S 2663 fra medlem af Folketinget Per Clausen (EL).
3