Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 106 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen                               

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 106 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren tilkendegive sin holdning til at indføre omvendt bevisbyrde i sager, hvor udenlandske kvinder udsættes for trusler fra deres familier, fordi de ønsker at bryde ud af et ægteskab, som familien har arrangeret for dem, jf. artiklen: ”Jeg vil have min ære tilbage”, der blev bragt i Politiken den 2. november 2008?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der først og fremmest sigtes til indførelse af regler om omvendt bevisbyrde i straffesager vedrørende tilfælde, hvor kvinder udsættes for vold, trusler mv., fordi de ønsker at bryde ud af et arrangeret ægteskab.

 

Det er et grundlæggende straffeprocessuelt princip i dansk ret, at det er anklagemyndigheden, som skal bevise, at den tiltalte er skyldig. Der kan i den forbindelse også henvises til artikel 6, stk. 2, i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvorefter enhver, der anklages for en lovovertrædelse, skal anses for uskyldig, indtil hans skyld er bevist i overensstemmelse med loven. Ved bevisvurderingen i straffesager gælder endvidere princippet om ”in dubio pro reo”, dvs. at enhver rimelig tvivl ved vurderingen af beviserne skal komme den tiltalte til gode.

 

Indførelse af omvendt bevisbyrde i straffesager ville bryde med disse grundlæggende retssikkerhedsprincipper, som har til formål at sikre, at uskyldige ikke bliver straffet. Justitsministeriet finder på denne baggrund, at der ikke er grundlag for at indføre omvendt bevisbyrde i straffesager.

 

Det kan i øvrigt tilføjes, at med hensyn til offentlige myndigheders indsats vedrørende bekæmpelse af vold, trusler mv. mod kvinder, så gælder det grundlæggende princip om, at forvaltningsmyndighederne har ansvaret for, at sagerne oplyses i tilstrækkeligt omfang, inden der træffes afgørelse. Der henvises endvidere til besvarelsen af spørgsmål nr. 107 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), der indeholder en nærmere beskrivelse af myndighedernes indsats på dette område.