Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. august 2009Dyrevelfærdskontoret2009-150-1269MJO41481
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1032 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1032 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren på baggrund af artikel i Jydske Vestkysten:”Mangelfuld kontrol med dyrepensioner” af 8. juli 2009 re-degøre for kravene til at oprette en dyrepension samt hvadpolitiet kontrollerer, når de er på kontrolbesøg.Svar:
1.
Efter dyreværnslovens § 18, stk. 1, må bl.a. dyrepensioner kun drivesmed politidirektørens tilladelse. Tilladelsen skal angive, hvilke dyr denomfatter. Tilladelse kan tilbagekaldes, når særlige forhold taler derfor.Justitsministeren kan efter dyreværnslovens § 18, stk. 2, fastsætte reglerom indretning og drift af bl.a. dyrepensioner, herunder om krav, der kanstilles til personalet, og om tilsyn. Justitsministeren har indtil videre forså vidt angår dyrepensioner udnyttet denne hjemmel til at udstede be-kendtgørelse nr. 1466 af 12. december 2007 om erhvervsmæssig handelmed og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater, somændret ved bekendtgørelse nr. 993 af 6. oktober 2008.Der er ikke fastsat nærmere regler for indretning og drift mv. af dyrepen-sioner for andre dyrearter. Det er derfor på nuværende tidspunkt op tilden enkelte stedlige politidirektør at vurdere, hvorvidt der skal meddelestilladelse, og hvilke vilkår der i givet fald skal stilles til en sådan tilladel-se.Det følger af almindelige forvaltningsretlige principper, at en skønsmæs-sig afgørelse kan forsynes med vilkår, da alternativet er at afslå at med-dele tilladelse. De vilkår, der fastsættes i tilladelsen, skal imidlertid væresagligt begrundede og rimelige (proportionale). Et vilkår vil normalt væ-re sagligt, hvis det kan udledes af hensynene bag dyreværnsloven, herun-der lovens §§ 1-3, hvor der er fastsat en række generelle krav til dyre-hold.2.
Bekendtgørelsen om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hundesamt hundepensioner og hundeinternater trådte i kraft den 1. januar 2008.Bekendtgørelsen omfatter hold af hunde som led i bl.a. erhvervsmæssigdrift af hundepensioner, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 1, nr. 3. Bekendt-gørelsen omfatter dog ikke hundepensioner, hvor der opstaldes mindreend fire hunde ad gangen, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 2.2
Efter bekendtgørelsens § 3, stk. 1, kan en tilladelse til virksomhed omfat-tet af bekendtgørelsen kun meddeles, hvis virksomheden opfylder krave-ne i bekendtgørelsens §§ 14-24 og § 26. Disse bestemmelser indeholderbl.a. krav til indretningen af de lokaler, hvori hundene holdes, hundenesbokse eller opholdsrum, og krav om, at hundene skal have adgang til enløbegård.Det er endvidere en betingelse efter § 3, stk. 1, at virksomheden gør detantageligt, at kravene i bekendtgørelsens §§ 7-13, § 25 og §§ 27-29 vilblive opfyldt.Bekendtgørelsens § 7-13 indeholder bl.a. en regel om, at virksomhedenskal sikre hundene forsvarlige forhold, således at hundenes fysiologiske,adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov tilgodeses, regler om be-handling af syge eller tilskadekomne hunde, regler om vaccination ogregler om pligt til at føre protokol over hunde i virksomheden.Efter bekendtgørelsens § 25 skal tilsyn ske mindst en gang dagligt på enmåde, så hundene ikke voldes unødige gener, ligesom hundenes opholds-rum med tilhørende brikse mv. skal holdes rene og mindst en gang ommåneden, og inden nye hunde indsættes, renses grundigt og desinficeresefter den tilsynsførende dyrlæges anvisninger.Bekendtgørelsens § 27 indeholder et krav om, at hundene dagligt skalhave individuel menneskelig kontakt udover kontakten i forbindelse medfodring, pleje eller lignende af hundene.Efter bekendtgørelsens § 28 skal personer, der har det daglige ansvar forvirksomheden, have en sådan erfaring og faglig viden, at virksomhedenkan drives dyreværnsmæssigt forsvarligt og således, at virksomhedenskunder kan vejledes og rådgives om forsvarligt hold af hundene. Der stil-les i den forbindelse bl.a. krav om, at de pågældende personer skal haveden fornødne viden om hundes adfærd, velfærd og pasning.Der skal efter bekendtgørelsens § 29 til virksomheden være knyttet endyrlæge, der skal tilse hundeholdet mindst 4 gange årligt. Virksomhedenskal over for politiet oplyse navnet på den tilsynsførende dyrlæge. Vedsenere skift af tilsynsførende dyrlæge skal virksomheden underrette poli-tiet herom.
3
Det følger af bekendtgørelsens § 3, stk. 2, at politiet kan fastsætte vilkårfor driften af virksomheden med henblik på at sikre opfyldelse af be-stemmelserne i bekendtgørelsen. Politiet kan indhente en udtalelse frafødevareregionen, inden sådanne vilkår fastsættes.Efter bekendtgørelsens § 4 skal en ansøgning om tilladelse indeholde op-lysninger om det største antal hunde i virksomheden samt om placeringenog konstruktionen af virksomhedens bygninger og lokaler. Med ansøg-ningen skal endvidere følge en oversigtsplan, der angiver placeringen afvirksomhedens enkelte dele samt målfaste tegninger af bygninger og lo-kaler. Politiet skal i forbindelse med afgørelse om tilladelse besigtige denpågældende virksomhed.Ifølge bekendtgørelsen § 5, stk. 1, meddeles tilladelse til virksomhed om-fattet af bekendtgørelsen skriftligt af politiet med angivelse af tilladelsensomfang, vilkårene og det største antal hunde, der må være i virksomhe-den. Tilladelsen kan tilbagekaldes, jf. dyreværnslovens § 18, stk. 1, 4.pkt., når særlige forhold taler derfor, herunder hvis bestemmelserne i dy-reværnsloven, i denne bekendtgørelse eller de for en tilladelse fastsattevilkår ikke overholdes, jf. bekendtgørelsens § 5, stk. 2.Efter bekendtgørelsens § 6 må udvidelse eller væsentlig ombygning afvirksomheden ikke finde sted uden politiets godkendelse. Bestemmelser-ne i §§ 3-5 finder herved tilsvarende anvendelse.3.
For så vidt angår kravene om tilsyn med dyrepensioner følger det afdyreværnslovens § 24, at politiet, hvis det skønnes nødvendigt, til enhvertid mod behørig legitimation uden retskendelse har adgang til et dyre-hold. Politiet kan om fornødent tage en sagkyndig med.Endvidere fremgår det af § 30 i bekendtgørelse om erhvervsmæssig han-del med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater, atpolitiet fører tilsyn med virksomheden og lejlighedsvis skal foretage ef-tersyn, jf. dyreværnslovens § 24. Eftersynet kan foretages sammen medfødevareregionen.Det må bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, hvor ofte dervil skulle foretages sådanne eftersyn.Der henvises i den forbindelse tillige til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 1030 fra Folketingets Retsudvalg.4