Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
712865_0001.png
712865_0002.png
712865_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. august 2009Administrationsafde-lingen2009-0091-0272AKJ42719
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1015 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1015 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren bekræfte, at Kriminalforsorgen ansætter tid-ligere straffede personer, jf. Region Syddanmarks bidrag tilindenrigs- og socialministerens svar på REU alm. del -spørgsmål 816?”

Svar:

Det fremgår af § 1 i Finansministeriets cirkulære nr. 2 af 14. januar 1963angående spørgsmålet om ansættelse under staten af personer, der harbegået strafbare forhold, at en ansøger, der har gjort sig skyldig i strafbartforhold, som begrunder nærliggende fare for misbrug af vedkommendestilling, ikke kan ansættes som tjenestemand eller i anden stilling indenfor staten.Ansættelse forudsætter endvidere, at ansøgeren er værdig til den agtelseog tillid, som stillingen kræver, jf. § 2 i ovennævnte cirkulære og for tje-nestemænds vedkommende § 10 i lovbekendtgørelse nr. 531 af 11. juni2004 om tjenestemænd (tjenestemandsloven).Det fremgår yderligere af § 2, stk. 3, i ovennævnte cirkulære, at værdig-hedskravets nærmere indhold afhænger af den pågældende stillings ka-rakter, herunder om der er tale om tjenestemandsansættelse eller antagel-se på overenskomstvilkår o. lign., og at kravet navnlig vil have betydningved stillinger, der indebærer myndighedsudøvelse.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at Kriminalforsorgens uni-formerede personale ansættes som tjenestemænd, og at de derfor er om-fattet af kravet i tjenestemandslovens § 10 om, at de skal vise sig værdigetil den agtelse og tillid, som stillingen kræver.I alle ansættelsessager foretages en konkret vurdering af, hvem der erbedst egnet til ansættelse, og i denne vurdering indgår blandt andet op-lysninger om eventuelle strafbare forhold. Henset til de særlige arbejds-opgaver i Kriminalforsorgen og den omstændighed, at arbejdet indebærermyndighedsudøvelse, anlægges en skærpet vurdering, hvis en person tid-ligere har begået et strafbart forhold.Direktoratet for Kriminalforsorgen har yderligere oplyst, at ansættelses-kompetencen i Kriminalforsorgen i 2001 i vid udstrækning blev uddele-geret til fængslerne. Direktoratet har derfor den 7. februar 2001 udsendt2
retningslinjer til tjenestestederne om ansættelse i Kriminalforsorgen aftidligere straffede personer. Retningslinjerne er i hovedsagen en sam-menskrivning af direktoratets hidtidige praksis.Af retningslinjerne fremgår blandt andet følgende vedrørende ansættelseaf personer, der har afsonet en straf:”Direktoratet ansætter som altovervejende hovedregel ikke perso-ner, der har afsonet en straf uanset lovovertrædelsens art og omfangog uanset tidspunktet for overtrædelsen.Baggrunden for denne praksis er navnlig, at ansatte, der tidligeremåtte have afsonet en frihedsstraf, uanset hvor gammel denne måt-te være, anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko for Kriminalfor-sorgen. Hvis de indsatte således bliver bekendt med, at den ansattetidligere har afsonet en frihedsstraf eller den pågældende måttemøde en indsat, han har afsonet sin dom med, vil han være et po-tentielt offer for afpresning eller lignende misbrug. Den pågælden-de vil ligeledes kunne få vanskeligheder ved at fremstå med denfornødne myndighed.”En betinget dom med vilkår og en dom til samfundstjeneste diskvalifice-rer ligeledes ansøgeren pga. den kontakt, der tidligere har været medKriminalforsorgen.Ved betingede domme uden særvilkår foretages et lidt bredere skøn. Ivurderingen af sådanne ansøgere indgår særligt forholdets alder, krimina-litetens karakter, antallet af strafbare forhold, ansøgerens alder på ger-ningstidspunktet, baggrunden for kriminaliteten samt ansøgerens nuvæ-rende personlige forhold og kvalifikationer. Hvis det strafbare forhold erbegået i en meget ung alder og er et enkeltstående tilfælde, et megetgammelt eller eventuelt forældet forhold, og ansøgeren i øvrigt er velkva-lificeret, vil det strafbare forhold ikke på forhånd udelukke den pågæl-dende fra at blive ansat.
3