Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
718864_0001.png
718864_0002.png
718864_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. september 2009Lovafdelingen2009-792-0974BBO41255
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1006 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Torben Jensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1006 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Deler ministeren den opfattelse, at en nedlæggelse af råd-givningen i sager om forældremyndighed og samvær i reali-teten kan være i modstrid med intentionen i forældreansvars-loven § 19, der tilsigter, at barnet har ret til samvær med beg-ge forældre?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at det af forarbejderne til forældreansvars-loven fremgår, at det er et grundlæggende princip i loven, at et barn harret til to forældre. Dette indebærer, at forældrene, uanset at de ikke leversammen længere, skal tage ansvar for barnet, dels ved at drage omsorgfor barnet, og dels ved at samarbejde omkring væsentlige beslutningerom barnets forhold.Af forarbejderne til § 19 fremgår det endvidere, at det er barnets interessei samværet, der er det grundlæggende, hvilket er med til at understregeog styrke barnets perspektiv i loven. Begge forældre, både den, der harbarnet boende, og den, der ønsker at have kontakt med barnet, har ansva-ret for, at barnet har samvær.Som anført i Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr.1004 fra Folketingets Retsudvalg er der i perioden fra 2006-2009 medmidler fra satspuljeaftalen for 2006 iværksat en forsøgsordning med af-holdelse af tværfaglige møder i de mest komplekse samværssager i stats-forvaltningerne. Gennem den tværfaglige sagsbehandling er det hensig-ten at synliggøre barnets behov samt støtte og hjælpe forældre med ethøjt konfliktniveau med at tage ansvar for deres børn. Der gennemføresfor tiden en evaluering af forsøgsordningen, og den endelige evalueringaf forsøgsordningen forventes at foreligge inden udgangen af 2009.Uafhængigt af forsøgsprojektet skal statsforvaltningerne tilbyde forældreet vejledningsmøde, hvis de er uenige om forældremyndighed eller sam-vær, jf. forældreansvarslovens § 31, stk. 2. Under vejledningsmødet skalstatsforvaltningen bl.a. gøre forældrene klart, at det er begge forældresansvar, at samværet mellem barnet og samværsforælderen gennemføres,og at aftaler og afgørelser om samvær skal indgås og træffes under hen-syn til barnets bedste. Hvis forældrene ikke bliver enige i forbindelsemed vejledningsmødet, kan statsforvaltningen tilbyde dem børnesagkyn-dig rådgivning og konfliktmægling.2
Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 1007 fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf det bl.a. fremgår,at der fortsat vil blive ydet rådgivning og vejledning på det familieretligeområde.Det er på den anførte baggrund Justitsministeriets opfattelse, at forligsbe-stræbelserne i statsforvaltningerne understøtter forældrene i selv at findeen løsning på deres problemer om f.eks. samvær, herunder at barnet sik-res kontakt med begge forældre i videst muligt omfang. Forsøgsordnin-gen med gennemførelse af tværfaglige møder kan derfor betragtes som etyderligere tiltag i disse forligsbestræbelser.
3