Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
718858_0001.png
718858_0002.png
718858_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. september 2009Lovafdelingen2009-792-0974BBO41253
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1004 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Torben Jensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Er ministeren enig i, at rådgivningsordningen i sager omforældremyndighed og samvær har været en stor succes, somhar ført til at forældrene i mange sager har kunnet indgået enfrivillig aftale og dette som oftest er til fordel for barnets triv-sel?”

Svar:

Justitsministeriet har ved besvarelsen lagt til grund, at der i spørgsmålethenvises til statsforvaltningernes tværfaglige sagsbehandling i de mestkomplekse samværssager.I den anledning kan Justitsministeriet oplyse, at Familiestyrelsen medmidler fra satspuljeaftalen for 2006 har iværksat en forsøgsordning medafholdelse af tværfaglige møder i de mest komplekse samværssager istatsforvaltningerne. Gennem den tværfaglige sagsbehandling støttes oghjælpes forældre med højt konfliktniveau til at tage ansvar for deres børn,og børnenes perspektiv får en central placering. Tværfaglige møder ermøder med deltagelse af forældre, en juridisk sagsbehandler og en børne-sagkyndig. Forsøgsordningen løber fra 2006-2009.Rambøll Management gennemfører for tiden en evaluering af forsøgs-ordningen. Evalueringen er igangsat i maj 2008, og den endelige evalue-ring forventes at foreligge ultimo 2009. De foreløbige resultater fremgåraf en midtvejsrapport fra Rambøll Management. Midtvejsrapporten synesat vise, at forventningerne til projektet bliver indfriet. Det gælder både iforhold til antallet af gennemførte tværfaglige møder samt i forhold tilden kvalitative del af projektets formål. Resultaterne viser bl.a., at deropnås forlig i 2/3 af sagerne. På den baggrund ses forældreansvaret – li-gesom det var intentionen med forsøgsprojektet – at være blevet styrket,idet de tværfaglige møder er med til at støtte forældre med et højt kon-fliktniveau til at tage ansvar for deres børn gennem aftaler.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at der i forbindelse med kommu-nalreformen blev etableret ”én fælles indgang” for sager vedrørende op-løsning af ægteskab og sager om forældremyndighed. Ordningen indebæ-rer, at alle sager om separation, skilsmisse, forældremyndighed og bopælskal starte i statsforvaltningen, i modsætning til tidligere, hvor nogle sa-ger startede ved domstolene. Sager om samvær og ægtefælle- og børne-bidrag starter – som hidtil – også i statsforvaltningen. Reformen indebæ-2
rer på det familieretlige område, at parterne i videst muligt omfang gen-nem bistand fra sagsbehandlere og børnesagkyndige i statsforvaltninger-ne, samt gennem rådgivning og mægling kan få en samlet løsning på deproblemer, der opstår i en familie ved en samlivsophævelse eller på etsenere tidspunkt, til gavn for både parterne og deres eventuelle børn.Med vedtagelsen af forældreansvarsloven blev der et skærpet fokus påkonfliktløsning og mæglingstiltag.Statsforvaltningerne skal endvidere tilbyde forældre et vejledningsmøde,hvis de er uenige om forældremyndighed eller samvær, jf. herved foræl-dreansvarslovens § 31, stk. 2. Et vigtigt element i et sådant møde er atfastholde forældrene i, at det er barnets perspektiv, der er afgørende forvurderingen af spørgsmålene om forældremyndighed og samvær. Stats-forvaltningen skal endvidere gøre forældrene klart, at det er begge foræl-dres ansvar, at samværet mellem barnet og samværsforælderen gennem-føres, og at aftaler og afgørelser om samvær skal indgås og træffes underhensyn til barnets bedste.I de tilfælde hvor forældrene ikke opnår enighed under mødet informeresde om statsforvaltningernes øvrige konfliktløsningstilbud.I statsforvaltningerne tilbydes således også børnesagkyndig rådgivningog konfliktmægling, som har til formål at hjælpe forældre til selv at findeløsninger på deres problemer.
3