Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg
Minister for LigestillingBeskæftigelsesministerietLigestillingsafdelingenVed Stranden 81061 København K
Dato:
Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske udvalgs brev af26. marts 2009 følger hermed minister for ligestillings svar på spørgsmålnr. 92 (PØU Alm. del), stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
AHM/ J.nr. 2009-2711
Spørgsmål nr. 92:”Vil ministeren redegøre for, hvad ministeren mener om de offentliggjorteforskningsresultater om islamisme og kønsroller samt om disse forskningsre-sultater har fået ministeren til at igangsætte nye initiativer med henblik på atnedbryde kønsrollemønstre hos særligt personer med muslimsk baggrund?”
Svar:Rapporten bygger på interview med 45 personer, heraf 34 muslimske kvin-der med oprindelse i syv muslimske lande samt danske kvinder, der har ladetsig omvende til Islam. 17 af de udspurgte er gymnasieelever. Over halvdelenaf de 34 kvinder bærer tørklæde. I interviewene forholder de sig til deresuddannelse, arbejde og karriere, klædedragt, ægteskab, jomfruelighed – ogtil det pres, som Koranens bud, familiens forventninger og kontrol og traditi-onen lægger på dem.Det mest slående indtryk, som rapporten efterlader, er, hvor meget den so-ciale kontrol fylder indenfor det muslimske miljø. Selv piger der er født her ilandet, og har taget en uddannelse, begrænses af miljøets normer og forvent-ninger til, hvad det vil sige at være en god muslimsk kvinde. Det spiller enstor rolle, at pigerne er jomfruer, når de skal giftes, og at de har et godt rygte.Frygten for at dette ikke kan opfyldes, kommer ofte på tværs af muligheder-ne for at tage en uddannelse, et arbejde og for at kunne danne venskaber.Jeg mener, at muslimske piger og kvinder i Danmark skal have mulighed forat nyde samme rettigheder og friheder som andre danske kvinder og piger.Som samfund er vi forpligtet til at håndhæve deres rettigheder, og at stå fastpå de grundlæggende værdier, vi har i Danmark, om at kvinder og mænd harlige muligheder og er lige meget værd.
2Jeg har derfor iværksat følgende initiativer for at støtte muslimske kvinder:-En rettighedskampagne, hvis formål er at give kvinder med indvan-drerbaggrund et godt grundlag for at kunne agere i deres familier, ideres lokalområde og i samfundet som helhed – hvilket forudsætter,at de kender deres juridiske rettigheder.Et mentorfamilieprojekt, der sætter fokus på ligestilling mellemmænd og kvinder, kønsroller, børneopdragelse, familieliv, og givergensidigt kendskab til og forståelse mellem nydanske og gammel-danske familier.Et debatmateriale om ligestilling og kvinders rettigheder til brug påsprogskoler, i boligområder og kvindeforeninger.
-
-
Venlig hilsen
Inger Støjberg