Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
664708_0001.png

Ligestilling

J.nr. 2008-1264irj
16. juni 2008

Undersøgelse

af om der er sket en stigning i antallet af sager

vedr. overtrædelse af ligebehandlingsloven

I februar 2008 henvendte HK sig til ministeren og oplyste, at de medbekymring så, at antallet af sager vedrørende overtrædelse afligebehandlingsloven (afskedigelse under graviditet og barsel) var stigende.Ministeren meldte på den baggrund ud, at hun ville undersøge, hvor mange afden slags sager, de forskellige fagforbund fører, og hvordan udviklingen iantallet af sager har været. Samtidig lovede ministeren, at hun ville tageproblemstillingen op med både Dansk Arbejdsgiverforening og fagbevægelsenså hurtigt som muligt.Ministeriet har hørt HK/Danmark, FTF og LO om antallet af sager, og om derer sket en udvikling i antallet.Nærmere om besvarelserneHK/Danmark har svaret, at der er sket en stigning i antallet af sager fra 36sager i 2006 til 47 sager i 2007. Dette svarer til en stigning på 30 %.FTF har svaret, at de har hørt deres organisationer og har fået nedenståendetilbagemeldinger.

Danmarks Lærerforening

har ikke oplevet en stigning i disse sager.

Dansk Sygeplejeråd

oplyser, at de ikke har sager om overtrædelse afLigebehandlingsloven og har ikke observeret en stigning ihenvendelser herom.

Finansforbundet oplyser,

at de i perioden fra 2002 og frem til i daghar kendskab til 6 medlemssager inden for Finansforbundets områdeift. tilsidesættelse/ overtrædelse af LBL.LO har svaret, at der er tale om en type sager, der ofte løses på lokalt niveau,hvorfor de ofte ikke kommer til LO´s kendskab, og der er ikke noget fuldtoverblik over problemstillingen. Det er dog ikke indtrykket, at sagsmængden erstigende, men konstant, hvilket undrer LO. Det oplyses samtidig, at der er sketen stigning i antallet af sager vedr. afskedigelse efter endt orlov, samtmanglende forlængelse af tidsbegrænset ansættelse i tilfælde af graviditet, samten stigning i antallet af fædre, der afskediges.Ligestillingsnævnet har i 2007 oplevet en stigning i antallet af klager overafsked under graviditet eller barsel fra ca. 10 sager de to foregående år til 15sager i 2007, hvortil kommer ca. 6 sager vedr. manglendeansættelse/forlængelse pga. graviditet.
Side 1 af1Dokument: C:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@B40C5E21\@[email protected]