Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg
Minister for LigestillingVelfærdsministerietLigestillingsafdelingenHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 9. marts 2009
Under henvisning til Folketingets Politisk-økonomiske udvalgs brev af29. januar 2009 følger hermed minister for ligestillings svar påspørgsmål nr. 58 (PØU Alm. del), stillet efter ønske fra MarleneHarpsøe (DF).
irj/ J.nr. 2009-945
Spørgsmål nr. 58:”Vil ministeren sikre, at der i Danmark udarbejdes en national handlingsplanimod omskæring af kvinder?”
Svar:Der er allerede taget en del initiativer til at imødegå omskæring af kvinder.I 2002 nedsatte den daværende socialminister en tværministerielarbejdsgruppe, som i en rapport fra 2003 dels slog den skærpedeunderretningspligt fast, dels kom med en række anbefalinger til initiativer,som alle er ført ud i livet. I 2003 blev det vedtaget, at indføre enstraffebestemmelse, der gør det strafbart at foretage omskæring, også hvisdenne foretages i udlandet. Overtrædes dette kan det medføre op til 6 årsfængsel.Den sociale lovgivning giver kommunalbestyrelserne en række mulighederfor - og forpligtelser til - at gribe ind over for piger i risiko for omskæringog tilbyde den nødvendige støtte. Kommunalbestyrelsen er således forpligtettil at iværksætte en undersøgelse af barnets forhold, hvis der er grund til atantage, at barnet har behov for særlig støtte. Denne undersøgelse kan omnødvendigt iværksættes uden forældrenes samtykke og eventuelt underophold på institution eller sygehus.På baggrund af undersøgelsens resultater har kommunalbestyrelsenmulighed for at iværksætte en række foranstaltninger, herunderkonsulentbistand til familien, familiebehandling eller udpegning afkontaktperson til barnet eller den unge. Kommunalbestyrelsen har ligeledes
2
mulighed for at anbringe barnet eller den unge uden for hjemmet. Dette kanske uden forældrenes samtykke, når der er åbenbar risiko for, at barnets ellerden unges sundhed og udvikling lider alvorlig skade.Derudover skal det bemærkes, at alle borgere har et ansvar for at underrettede kommunale myndigheder, hvis man bliver opmærksom på, at et barn elleren ung udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller leverunder forhold, der bringer barnets eller den unges sundhed og udvikling ifare.Endelig har personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligthverv, pligt til at underrette kommunen, hvis de får kendskab til forhold, somgiver formodning om, at et barn eller en ung har behov for særlig støtte. Derer således tale om en skærpet underretningspligt for blandt andre læger,lærere, pædagoger, jordemødre og sundhedsplejersker.Jeg har i anledning af spørgsmålet desuden rettet henvendelse til Ministerietfor Sundhed og Forebyggelse og til Justitsministeriet.Justitsministeriet anfører følgende:”Overtrædes straffelovens § 245 a i Danmark, vil forholdet normalt væreundergivet dansk straffemyndighed og vil således kunne retsforfølges veddanske domstole. Det gælder, uanset om gerningsmanden er dansk ellerudenlandsk statsborger, og uanset om vedkommende har bopæl her i landeteller i udlandet, jf. herved straffelovens § 6. Overtrædes straffelovens§ 245 a uden for Danmark, vil forholdet være omfattet af danskstraffemyndighed, hvis gerningsmanden på tidspunktet for sigtelsen hardansk indfødsret, er bosat i den danske stat eller har lignende fast ophold heri landet. Det er uden betydning, om forholdet også er strafbart i detpågældende land (dvs. intet krav om såkaldt dobbelt strafbarhed), jf. hervedstraffelovens § 7, stk. 1, nr. 2, litra a.Rigspolitiet har oplyst, at dansk politi alene har kendskab til få sager omkvindelig omskæring, men politiet tager i sagens natur sådanne sager megetalvorligt.Hvis politiet i en konkret sag får mistanke om, at der er begået et forhold,som kan være omfattet af straffelovens § 245 a om omskæring, iværksættesder – som ved andre former for alvorlig legemskrænkelse – de nødvendigeefterforskningsskridt med henblik på at opklare, om der er begået enforbrydelse og med henblik på at identificere og retsforfølgegerningspersonen.”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har oplyst:
3
”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har anmodet Sundhedsstyrelsenom en udtalelse, hvortil ministeriet kan henholde sig:”Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at der i NGO regi under Foreningen modPigeomskæring primo 2009 er udarbejdet en national handlingsplan, medforslag til indsatser på flere niveauer.Sundhedsstyrelsen er enig i vigtigheden af fortsat at fastholde fokus påforebyggelse af omskæring af kvinder og piger, såvel i samfundet genereltsom i de etniske miljøer, hvor pigeomskæring praktiseres. Det er dogSundhedsstyrelsens opfattelse, at problemet med antallet af nye omskæringerer relativt lille, samt at der foreligger tilstrækkelige guidelines tilprofessionelle i dansk sammenhæng i forhold til at forebygge omskæring,således at der ikke er behov for en egentlig statslig handlingsplan.Problemets samlede omfang vurderes at være relativt lille, dels pga. tidligeremeget effektiv forebyggende indsats i det primært somaliske miljø, hvorholdningen har ændret sig i meget positiv retning, dels på grund af megetlille tilgang af nye immigranter fra lande, der praktiserer omskæring.Sundhedsstyrelsen gennemførte i perioden 1996-2000 en oplysningsindsatsmod omskæring af piger. Man udarbejdede oplysningsmateriale tilsundhedspersonale, diskussionsvideoen ”Lad os tale sammen” oginformationsfoldere på somalisk, ligesom man gennemførte en rækkeaktiviteter i det somaliske miljø med henblik på at ændre holdningerne tilpigeomskæring.Sundhedsstyrelsen har fortsat fokus på forebyggelse af pigeomskæring medrådgivning af forskellige aktører på området. Styrelsen holder sig løbendeorienteret om tiltag i Danmark og i udlandet, særligt de andre nordiske lande,og står i kontakt med ministerier inden for andre ressortområder.Beslutningen om at Sundhedsstyrelsen ikke kunne indgå i udarbejdelsen afen national handlingsplan er truffet ud fra en samlet prioritering.”Jeg kan henholde mig til bidragene fra Justitsministeriet og Ministeriet forSundhed og Forebyggelse.
Karen Jespersen
/Iben Rostock-Jensen