Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

DHO/ J.nr. 2009-78

Det Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 04-02-2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. januar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 52 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).

 

­

 

Spørgsmål nr. 52:

 

”Vil ministeren redegøre for omfanget af handlede børn i Danmark, og vil ministeren endvidere svare på, om handlingsplanen mod menneskehandel inkluderer alle børn, herunder børn som er handlet fra de nye EU-lande?”

 

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af dette spørgsmål har jeg indhentet bidrag fra Center mod Menneskehandel (CMM). Centret oplyser, at Dansk Røde Kors i 2007 havde mistanke om børnehandel i 19 sager og i 2008 i 14 sager. Reden International har i 2007 og 2008 haft kontakt til enkelte mindreårige formodede handlede. Af de sager, der har været forelagt Udlændingeservice, er der ingen uledsagede mindreårige, der har været vurderet handlede.

 

Som led i Regeringens Handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker 2007-2010 har CMM til opgave at koordinere og indsamle viden. Med henblik på at indsamle erfaringer fra praksis opsamler CMM viden om målgruppen og indsatserne mod menneskehandel via en række elektroniske registreringsskemaer, der skal udfyldes af fagpersoner med kontakt til potentielle ofre. Leverandørerne af ydelser til CMM afleverer årligt statusnotat om indsatsen og udviklingen på deres område, og der er fastlagt kvartalsvise eller halvårlige samtaler med henblik på vurdering og justering af indsatsen.

 

En anden vigtig del af CMM’s arbejde er ifølge handlingsplanen at udvikle fælles indikatorer for, hvornår der er en risiko for, at et barn er blevet handlet. Indikatorerne skal fungere som fælles referenceramme for myndigheder og sociale organisationer, så der arbejdes ud fra ensartede definitioner, og så det sikres, at de enkelte børn får en ensartet behandling i forhold til identifikation.

 

Alle handlede børn skal have den beskyttelse, som er beskrevet i handlingsplanen, uanset om de er EU-borgere eller ej. Centret afholdt i november måned 2008 et møde med en række organisationer og fagfolk, der beskæftiger sig med handel med børn, netop med henblik på at afdække og sikre, at børn, der er formodede handlede fra EU-lande, også i praksis nyder samme beskyttelse efter handlingsplanen som børn fra lande uden for EU. Center mod Menneskehandel har indkaldt til et møde med de relevante ministerier for at drøfte problemstillingen.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af § 20 spørgsmål nr. S 864 og S 865.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

/ Charlotte Søderlund Â