Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
650207_0001.png
650207_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
27. februar 2009

Besvarelse af spørgsmål 36 alm. del stillet af Det Politisk-Økono-

miske Udvalg efter ønske af Frank Aaen (EL) den 29. oktober 2008.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 36:

Hvilke reguleringer af finanstransaktioner kan de enkelte EU-landegennemføre inden for de gældende internationale regler, - f. eks. i forholdtil salg af nationale værdipapirer på det internationale marked, krav omoplysningspligt i forbindelse med meget store pengetransaktioner overgrænserne, etablering af rentebegunstigende lån, der kun ydes i detenkelte land og lignende reguleringer og regler vedr. køb og salg affinansielle ydelser?

Svar:

Fra afslutningen af 2. verdenskrig til i dag har der været arbejdet globaltpå afskaffelse af restriktioner for den frie varehandel og for kapitalensfrie bevægelighed som midler til at skabe økonomisk fremgang. Arbejdeti Europa førte til vedtagelsen af OECD´s kode om frie kapitalbevægelser.Finanstransaktioner har været liberaliseret i EU siden 1. juli 1990.Restriktioner på de frie kapitalbevægelser kan kun indføres, hvis der ersærlige beskyttelseshensyn. Sådanne regler må dog ikke modvirkeprincippet i de frie kapitalbevægelser. Rådets direktiv om gennemførelseaf traktatens artikel 67 angiver bl.a. følgende områder, hvor der kanvedtages nærmere regler:ekstraordinært store kapitalbevægelser på kort sigt som alvorligeforstyrrelser på valutamarkedet,skattemæssige grunde,tilsynsmæssige regler for finansielle virksomheder,indberetninger til administrative eller statistiske formål.Der er endvidere vedtaget fælles EU-regler om indberetning afrentetilskrivninger, forebyggelse af misbrug af insider viden og ombekæmpelse af hvidvask og finansiering af terrorisme. Reglerne tilforebyggelse af hvidvask og finansiering af terrorisme indeholder ogsåkrav om oplysninger om overførsler af pengetransaktioner.Formidlingen og omsætningen af værdipapirer er reguleret på EU-plansom led i opbygningen af et indre marked for omsætningen af værdi-papirer. EU-reguleringen omfatter alle centrale dele af værdipapir-markedet. Mulighederne for at fastsætte yderligere regler er begrænsede.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Ydelse af rentebegunstigede lån må opfylde EU-principperne om ikke-diskrimination af personer og virksomheder fra andre EU-lande samtforbuddet mod konkurrenceforvridende statsstøtte.Der er mulighed for på EU-plan at indføre regler, der på specifikkeområder fraviger princippet om frie kapitalbevægelser, hvis der erkonkrete beskyttelseshensyn, som ikke kan varetages på anden måde.