Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
650200_0001.png
650200_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
27. februar 2009

Besvarelse af spørgsmål 35 alm. del stillet af det Politisk- Økonomi-

ske Udvalg efter ønske af Frank Aaen (EL) den 29. oktober 2008.

Spørgsmål 35:

Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer regeringen konkret vil tage forat få strammet den demokratiske kontrol med den finansielle sektor ogundgå skadelig spekulation i valuta, finansielle produkter og aktier?

Svar:

Det er regeringens politik, at lovgivningen skal skabe de nødvendigerammer for ordentlige og gennemsigtige forhold overalt i den finansiellesektor. Eksempelvis skal alle investorer sikres det samme grundlag attræffe deres investeringsbeslutninger på. Den lovgivning har vi alleredepå plads via gennemførelsen af en række EU-direktiver.Følgerne af den internationale finansielle krise viste, at der var behov foryderligere opstramninger i både regulering og tilsyn. I forbindelse medgennemførelsen af både stabilitetspakken og kreditpakken er der derforsket en række opstramninger i den finansielle lovgivning, lige som der erskabt grundlag for et væsentligt styrket tilsyn med pengeinstitutterne.Eksempelvis blev der, som led i lov om finansiel stabilitet, indført et for-bud mod short-selling. Et tilsvarende forbud er indført i en række andrelande. Også i forbindelse med lov om et statsligt kapitalindskud er dersket indgreb, eksempelvis i forbindelse med forbuddet mod kapitalned-sættelser i kreditinstitutter, der modtager statsligt kapitalindskud samtindførelsen af forbuddet mod lånefinansieret salg af egne aktier,.Partierne bag aftalen om statsligt kapitalindskud er endvidere enige om,at der i den kommende tid skal ses på flere forhold i reguleringen af denfinansielle sektor. Det omfatter ikke mindst kapitaldækningsreglerne,hvor der er behov for at se på mulighederne for at mindske det procykli-ske element i det nuværende regelsæt.På EU-plan arbejdes, i kølvandet på den finansielle krise, med en gen-nemgang og revidering af reguleringen.Arbejdet foregår på følgende hovedområder:Gennemsigtighed for investorer, markedet og myndigheder.Værdiansættelsesstandarder, bl.a. i forhold til illikvide aktiver.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Regler for forsigtighed, risikostyring og tilsynet med den fi-nansielle sektor.Markedets funktion, herunder også regulering af kreditvurde-rings-bureauer og forbedringer af indskydergarantien.
Det sker blandt andet på baggrund af det danske indspil til EU -Danskindspil om åbenhed og ansvarlighed på kapitalmarkederne i Europa- af13. november 2008, hvorom der var bred enighed i Folketinget.Endvidere arbejdes med forbedringer af det europæiske tilsyn og styrkel-se af rammerne for krisehåndtering.