ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

3. december 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 31 alm. del stillet af PØU den 27. oktober 2008.

 

 

 

Spørgsmål 31:

Har ministeren en vurdering af, i hvilket omfang danske banker aktuelt ligger inde med særligt risikofyldte aktiver, herunder såkaldte afledte finansielle instrumenter samt "pakker" af udenlandske lån, hvor risikoen er vanskelig at vurdere?

 

Svar:

Regnskabsreglerne foreskriver, at en finansiel virksomhed i regnskabet skal beskrive sine finansielle risici.

 

Det fremgår af oplysninger i offentliggjorte regnskaber, at danske banker kun i begrænset omfang har positioner i afledte finansielle instrumenter, når der ses bort fra afledte instrumenter købt for at afdække risici.

 

Bankerne har endvidere i deres årsrapporter alene meldt om en begrænset eksponering - set i forhold til forretningsomfang - mod udenlandske lånepakker, hvor risikoen er vanskelig at vurdere, f.eks. i form af strukturerede kreditprodukter baseret på amerikanske subprimelån.

 

Det kan dog ikke udelukkes, at der er enkelte banker, som kan have taget sådanne risikofyldte aktiver på bøgerne, uden at dette er særskilt specificeret i regnskaberne. På EU plan arbejdes der med en køreplan som opfølgning på uroen på de finansielle markeder. Køreplanen indeholder initiativer om større gennemsigtighed for investorer, markedet og myndigheder omkring f.eks. disse særligt risikofyldte aktiver i bankernes regnskaber.

 

Som led i dette arbejde er de europæiske banktilsyn i samarbejde med branchen i færd med at vejlede om god oplysningspraksis for f.eks. strukturerede produkter.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk