Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

KFI/ J.nr. 2008-1213

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 17. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af 23. oktober 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 26 (PØU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 26:

 

”Vil ministeren redegøre for indholdet af en afgørelse truffet af Socialministeriet i 1978 om kontanthjælp til personer, der formodes at have ernæret sig ved prostitution (SM-afgørelse SM O 89-79), og herunder oplyse, om denne afgørelse stadig er gældende, og hvad dette i bekræftende fald har af betydning for kvinder i prostitution?”

 

 

Svar:

Jeg kan henvise til et svar fra det tidligere Socialministerium til Folketingets Socialudvalgs brev af 1. februar 2007, spørgsmål nr. 97 (SOU Alm. del).

 

I svaret bidrager Beskæftigelsesministeren med følgende oplysninger:

 

”Der er tillige rejst spørgsmål om hvorvidt principperne i SM nr. 0-89-79 og Socialministeriets skrivelse nr. 75 af 24. maj 1995 om hjælp efter bistandsloven til prostituerede fortsat er gældende.

 

Principperne er i dag ikke gældende i den helhed, der fremgår af den nævnte skrivelse og afgørelse, da der er sket en række ændringer i den lovgivning, som der henvises til.

 

For prostituerede, der søger om eller modtager kontanthjælp, gælder de almindelige regler i lov om aktiv socialpolitik og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

 

Hvis en kontanthjælpsmodtager søger om økonomisk hjælp, skal kommunen i dag behandle en ansøgning om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes, for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også om rådgivning og vejledning. Kommunen skal desuden være opmærksom på, om der kan søges om hjælp hos en anden myndighed efter anden lovgivning.

 

Kommunen har ansvaret for at oplyse sagen, men kan anmode borgeren om at medvirke, herunder om oplysninger, der har betydning for sagen.  Kommunen kan kun indhente de oplysninger, der er nødvendige for behandling af sagen.

 

For modtagelse af kontanthjælp gælder de almindelige regler i § 11 i lov om aktiv socialpolitik, herunder at ansøgeren ikke har mulighed for at skaffe det nødvendige til sine egen eller familiens forsørgelse.

 

Hvis personer har arbejdsindtægter eller andre indtægter fratrækkes disse normalt hjælpen. Borgeren har pligt til at oplyse om indtægter.

 

Hvis en person har undladt at oplyse om indtægter, skal hjælpen, der er modtaget med urette, tilbagebetales. Fremtidig hjælp vil tillige blive nedsat eller gjort delvis tilbagebetalingspligtig, hvis personen mod bedre vidende har tilsidesat sin pligt til at oplyse om arbejde.

 

Efter retssikkerhedslovens § 12 b har domstolene mulighed for at straffe med bøde, hvis personen har begået groft uagtsomt bedrageri f.eks. ved at undlade at give oplysninger om forhold, der har betydning for hjælpen”.

 

 

Jeg henholder mig til Beskæftigelsesministeriets udtalelse.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Peter Juul