Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg
Finansministeren
09. oktober 2009
Svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 236 af21. september 2009 (Alm. del) stillet efter ønske fra Frank Aaen.Spørgsmål:
Har regeringens politik været med til at forstærke krisens forløb i Danmark eller erder kun tale om årsager, der er kommet udefra.
Den økonomiske politik har overordnet været tilrettelagt efter at nedbringe denoffentlige gæld, bl.a. for at sikre handlemuligheder i tilfælde af tilbageslag. Denoffentlige nettogæld er nedbragt med ca. 28 pct. af BNP fra 2001 frem til udgan-gen af 2008 - svarende til ca. 397½ mia. kr. Derfor har det offentlige nu nettoakti-ver.Gældsnedbringelsen har medvirket til at skabe tillid til dansk økonomi og har væ-ret forudsætningen for de markante lempelser af den økonomiske politik i 2009 og2010, som nu vil reducere krisens negative konsekvenser for Danmark.Samlet lempes finanspolitikken svarende til 3 pct. af BNP (ca. 55 mia. kr.) i 2009og 2010. Lempelserne omfatter bl.a. en planlagt vækst i de offentlige investeringer,som efter alt at dømme er større end i alle andre OECD-lande. Hertil kommermuligheden for at hæve SP-opsparingen, som ikke indgår i den anførte provenu-virkning.Dermed er den økonomiske politik i 2009 og 2010 mere lempelig end i langt defleste andre lande. Det giver sammen med lavere rente et markant bidrag til atdæmpe svækkelsen af beskæftigelsen. Samlet er effekten under normale forhold påi størrelsesordenen 70.000 personer.Samtidig er der siden efteråret gennemført meget vidtrækkende indgreb i den fi-nansielle sektor for at styrke tilliden til og i det finansielle system. Disse indgrebser ud til at virke, idet interbankmarkedet er stabiliseret, og markedsrenterne –især de korte – er bragt ned til et meget lavt niveau. Samtidig er presset på kronenreduceret væsentligt siden efteråret.Der er derfor ikke tvivl om at regeringens politik afgørende har dæmpet krisensforløb.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Mht. krisens årsager gælder, at de som udgangspunkt er internationale, idet allevestlige lande i forskelligt omfang er ramt hårdt – også lande som ikke har haftnævneværdige ubalancer under højkonjunkturen. I Danmark har faldet i BNPsiden starten af 2008 - ifølge de foreløbige tal - været på samme niveau som iTyskland og Sverige og lidt større end i EU15.Før finanskrisen eskalerede i efteråret var dansk økonomi i gang med en afdæmp-ning efter de foregående års højkonjunktur, som bragte ledigheden ned på et eks-traordinært lavt niveau omkring midten af 2008 og medførte et stort kapacitets-pres i dansk økonomi. Det har givetvis medført, at efterspørgselsreaktionen iDanmark det seneste år har været stærkere, end den ellers ville have været – menat udgangspunktet på centrale områder så til gengæld var særligt gunstigt. Ledig-heden er således fortsat lavere end i langt de fleste andre EU-lande – både samletog for unge. Ledigheden er også lavere end i 2001, hvor den sidst nåede et lav-punkt efter forrige højkonjunktur, og hvor man talte om rekordlav ledighed.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen