Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
742479_0001.png
742479_0002.png
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietLigestillingsafdelingenVed Stranden 81061 København KT 72 26 97 80E [email protected]www.lige.dk
J.nr. 2009-6943
Det Politisk-Økonomiske udvalg har i brev af 7. september stillet følgende spørgs-mål nr. 232, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PernilleVigsø Bagge (SF).

Spørgsmål nr. 232:

”Ministeren bedes redegøre for indsats og kommende initiativer på de områder,som CEDAW-komitéen i juli 2009 i sine konklusioner fremhævede som vigtigeindsatsområder for Danmark på baggrund af undersøgelse af, hvorvidt Danmarklever op til FN’s kvindekonventionSpecifikt bedes ministeren forholde sig til udpegede nødvendige indsatsområdersom fremhævet af CEDAW, jf. vedlagte (uofficiel oversættelse til dansk).”

Endeligt svar:

Jeg er ganske tilfreds med FN-komitéens anerkendelse af, at vi her i Danmark alle-rede har opnået gode resultater på ligestillingsområdet. Samtidig er jeg enig medkomitéen i, at der stadig er vigtige udfordringer at arbejde videre med.Der vil altid være noget at arbejde på, men der er helt tydelige tegn på ligestillingeni Danmark. Hovedparten af danske kvinder er økonomisk uafhængige af mænd. Vihar kvinder inden for alle fag, og danske kvinder har den højeste beskæftigelses-frekvens i Europa. Det er jeg meget tilfreds med.CEDAW-komitéens anbefalinger stemmer ganske godt overens med de områder,regeringen allerede i dag arbejder med. Som ligestillingsminister er jeg således igang med at få udarbejdet en ny national strategi mod vold i nære relationer, jeghar sat skub i udbredelsen af Charter for flere kvinder i ledelse, der er etableret etlandsdækkende system til støtte af handlede kvinder, mænd og børn, og jeg vil næ-ste år igangsætte et nordisk projekt om det kønsopdelte arbejdsmarked. Jeg vil ogsånæste år sætte fokus på den sociale kontrol, der eksisterer i nogle etniske miljøer,og få undersøgt, hvad den gør ved de kvinder og mænd, der lever under den og ud-øver den. Desuden er kønsmainstreaming en integreret del af det danske ligestil-lingsarbejde. Der blev i marts i år holdt en konference om kvinder i kommunalpoli-tik, og det er nu op til partiforeningerne og vælgerne at sikre flere kvinder i det lo-kale demokrati.Jeg vil gerne slå fast, at CEDAW-komitéen ikke angiver, hvordan man nationaltskal arbejde for at fremme ligestillingen, men respekterer de metoder, man natio-
nalt bruger. Og jeg er tilfreds med både de aktiviteter og de metoder, vi har valgt iDanmark. Regeringen finder ikke, at tvang, kvoter og snuptagsløsninger er den ret-te vej, men derimod, at vi gennem en langsigtet og holdbar indsats kan sikre, at deområder som også CEDAW-komitéen peger på, fremover bliver mere ligestillede.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2