Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
742139_0001.png
742139_0002.png
Det Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Det Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 1. september 2009 stillet følgendespørgsmål nr. 225 (PØU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Pernille Vigsø Bagge (SF).
9. oktober 2009Sagsnr. 2009-0010528

Spørgsmål nr. 225:

”Ministeren bedes begrunde afvisningen af øremærket barsel til fædre på baggrundaf Lotte Bloksgaards nye phd. afhandling, der bl.a. konkluderer, at kvinder automa-tisk får orlov, hvilket arbejdspladsen indretter sig efter, mens at mænd skal selv for-handle sig til orlov og tilmed rette sig efter arbejdspladsen, samt at den ulige adgangtil barsel opfattes som naturligt af næsten alle. Der henvises til artiklen: ”Slaget ombarsel til fædre er ikke tabt”, den 31. august 2009 i Ugebladet A4.”

Endeligt svar:

Jeg er ikke tilhænger af at indføre øremærkning af orloven, da det fratager familier-ne det frie valg og fleksibiliteten i, at far og mor selv kan tilrettelægge barselperio-den. I yderste konsekvens kan øremærkning jo betyde, at vi også skal til at fratagefamilierne orlovsperioder, hvilket i hvert fald ikke er til gavn for barnet.Jeg skal også pege på, at SFI i 2007 gennemførte en evaluering af den fleksible bar-selorlov, der netop bekræftede, at et overvejende flertal blandt kvinder og mænd ik-ke selv ønsker en øremærkning af orloven. Øremærkning er for mig en forkert vej atgå, for derved tvinger vi løsninger ned over hovedet på familierne, som de slet ikkeselv ønsker.Det er korrekt, at kvinder fortsat tager størstedelen af orloven. Men som det ogsåstår i Lotte Bloksgaards afhandling, vælger fædre at tage en større andel af barselor-lov, hvis der er opbakning dertil på arbejdspladsen og blandt kollegaerne.Det bedste middel til en sådan opbakning er for mig at se, at fædres barselorlov for-ankres i virksomheden, særligt gennem den overenskomst, der gælder for arbejds-giveren og for medarbejderne. Når arbejdsmarkedets parter aftaler løn under barsel-orlov, sikres det, at arbejdsgiveren selv i sin overenskomst accepteret faderens ret tilbarselorlov.Her ser vi allerede i dag en udvikling. Løn under barselorlov er gradvist blevet mereog mere udbygget af arbejdsmarkedets parter. Det er f.eks. indført i en række over-enskomster inden for finanssektoren, hvor fædre nu tager ca. 7 ud af de 10 uger,fordi de har ret til løn under barselorlov.
Det er sådanne tiltag, der gør forskel og vil øge kollegaernes forståelse og accept af,at fædre tager barselorlov og dermed skubbe udviklingen i den rigtige retning.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2