Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
719884_0001.png
719884_0002.png
FinansministerenChristiansborg
Svar på spørgsmål nr. 217 af 17. august 2009 (Alm. del) stillet ef-ter ønske fra Frank Aaen.

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvad nettolønudgiften for det offentlige er, set under ét, foren nyansat SOSU-assistent, hvis det forudsættes, at lønudgiften er 250.000 kr. omåret og der modregnes for sparede arbejdsløshedsdagpenge (maks. dagpenge),ekstra skatteindtægter og arbejdsmarkedsbidrag, indtægter i form af moms ogafgifter, hvis merindtægten forbruges, samt sparede udgifter til aktivering og ad-ministration i forbindelse med arbejdsløshed, når arbejdsløsheden forudsættes atfalde med 1 fuldtidsforsikret.

Svar:

En permanent forøgelse af den offentlige beskæftigelse medfører en belastning afde offentlige finanser, der nogenlunde svarer til den fulde virkning på de offentli-ge serviceudgifter, herunder lønudgifter mv.Den strukturelle ledighed påvirkes således som udgangspunkt ikke af, at den of-fentlige beskæftigelse øges, da en permanent forøgelse af den offentlige beskæfti-gelse vil medføre, at antallet af ansatte i den private sektor på sigt reduceres no-genlunde tilsvarende. Ved en permanent forøgelse af den offentlige beskæftigelseopnås der således ikke en besparelse på dagpenge og aktivering.Med udgangspunkt i de i spørgsmålet opstillede beregningsforudsætninger kan detskønnes, at en ansættelse af en ledig aktiveret dagpengemodtager som SOSU-assistent umiddelbart vil svække de offentlige finanser med ca. 30.000 kr. årligt,mens den permanente svækkelse af de offentlige finanser udgør i størrelsesorde-nen 280.000 kr. årligt1.
1
Der er i eksemplet indregnet øgede lønudgifter (inkl. pension) på godt 280.000 kr. samt sparede udgifter til dagpenge på
godt 190.000 kr. og til aktivering på ca. 18.000 kr. Den øgede indkomst for den hidtil aktiverede dagpengemodtager vilresultere i en øget skatte- og afgiftsbetaling på i alt ca. 40.000 kr., heraf ca. 33.000 kr. fra indkomstskat (inkl. arbejdsmar-kedsbidrag) af en højere indkomst, og ca. 7.000 kr. fra moms og afgifter, når den øgede disponible indkomst forbruges.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Det er generelt problematisk at anvende de offentlige serviceudgifter som et kon-junkturredskab, da en sådan praksis vil indebære, at den offentlige service og denoffentlige beskæftigelse modsvarende skal reduceres i en højkonjunktur i takt mednedbringelsen af ledigheden, hvis en permanent svækkelse af de offentlige finan-ser skal undgås.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen