Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
727839_0001.png
727839_0002.png
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg
Finansministeren
16.. september 2009
Svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 216 af10. august 2009 (Alm. del) stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål:
Ministeren bedes oplyse om de økonomiske konsekvenser for Danmark af, atDanmark ifølge Energistyrelsens nye prognoser vil blive nettoimportør af olie fra2018 og af gas fra 2020 og hvad ministeren vil gøre for at modvirke de problemerdette vil give.
Svar:
IDanmarks olie- og gasproduktion 08fra juni 2009 fra Energistyrelsen (ENS) fremgårdet, at Danmark vil være selvforsynende med olie frem til 2018 og med naturgasfrem til 2020 på baggrund af de kendte reserver.Denne selvforsyningsperiode er lidt længere end i foregående opgørelse iDan-marks olie- og gasproduktion 07fra juni 2008 fra ENS. Her blev det skønnet, atDanmark vil være selvforsynende med olie frem til 2017 og med naturgas frem til2016 på baggrund af de kendte reserver.Energistyrelsens skøn over de samlede danske olie- og gasressourcer er opdelt itre bidrag, jf.Danmarks olie- og gasproduktion 08 (s. 61):”Et skøn over de danske olie- og gasressourcer kan opdeles i tre bidrag:Etreservebidrag, som udarbejdes på grundlag af, hvor meget olie og gas, der kan indvindesfra kendte felter og fund med nuværende produktionsmetoder.Etteknologibidrag, der er et skøn over de mængder af olie og gas, der vurderes yderligere atkunne indvindes ved brug af ny teknologi.Etefterforskningsbidrag, som er et skøn over de mængder af olie og gas, der vurderes atkunne indvindes fra nye fund.Det skal understreges, at skøn over teknologi- og efterforskningsbidragets størrelse er behæftetmed stor usikkerhed.”Mens det som nævnt er reservebidraget, som anvendes til at beregne selvforsy-ningsgraden, anvendes i beregningerne af bl.a. Nordsøindtægterne på sigt Energi-styrelsens skøn over de samlede danske olie- og gasressourcer.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Ses der på de samlede danske olie- og gasressourcer har ENS nedjusteret skønnetfor det fremtidige teknologibidrag og efterforskningsbidrag. Dette medfører ennedjustering af de fremadrettede Nordsøindtægter, jf. svar på FIU-spørgsmål 159,hvor det fremgår at:”Energistyrelsens har i sin seneste produktionsprognose nedjusteret skønnet for olie- og gaspro-duktionen i forhold til den produktionsprognose, der lå til grund for den seneste opdatering af2015-planen i Danmarks Konvergensprogram 2008 (KP08), december 2008. Det har betyd-ning for Nordsøprovenuerne, herunder for den såkaldte varige virkning af provenuerne, der ind-går i opgørelsen af finanspolitikkens holdbarhed.Energistyrelsens seneste produktionsprognose er indregnet i Økonomisk Redegørelse, august2009. Her vurderes den varige virkning af Nordsøindtægterne at udgøre 5½ mia. kr. (0,3 pct.af BNP) […].I forhold til Konvergensprogram 2008 er den varige virkning af Nordsøindtægterne nedjusteretmed ca. 0,05 pct. af BNP, svarende til knap 1 mia. kr. (2009-niveau). Der indgår også andreelementer i provenuskønnet, men nedjusteringen skyldes i overvejende grad den opdaterede pro-duktionsprognose fra Energistyrelsen.”Udover effekten på de offentlige finanser, ventes lavere olie- og gasproduktion attrække i retning af et mindre overskud på vare- og tjenestebalancen over for ud-landet. Nedjusteringen af skønnet for den fremtidige olie- og gasproduktion sva-rer til ca. 0,1 pct. af den samlede produktion i Danmark (produktionsværdi) i 2020og 0,3-0,4 pct. af den samlede eksport i 2020. En del af virksomhedernes efter-skat overskud fra Nordsøproduktionen tilfalder imidlertid udenlandske firmaer,der deltager i udvindingsaktiviteterne, og den lavere skønnede Nordsøproduktionpå sigt vil dermed føre til lavere udbyttebetalinger til udlandet såvel som mindreimport af produktionsudstyr til udvindingsaktiviteterne.Beskæftigelsen på sigt skønnes ikke påvirket af de ændrede prognoser for Nord-søproduktionen. Beskæftigelsen på sigt bestemmes primært af den demografiskeudvikling og strukturerne på arbejdsmarkedet. Der udarbejdes en ny mellem- oglangfristet fremskrivning af den økonomiske udvikling i forbindelse med opdate-ringen af 2015-planen iKonvergensprogram 2009,der ventes offentliggjort efter års-skiftet.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen