Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
715850_0001.png
715850_0002.png
STATSMINISTERIETDato: 24. august 2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 214 (PØU alm. del) stilletaf Det Politisk-Økonomiske Udvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baa-strup (SF).
Spørgsmål:”Bl.a. i lyset af de 3 lovforslag, der måtte hastebehandles den 18. juni 2009, fordi deikke var blevet stadfæstet inden den i grundloven fastsatte frist på 30 dage ønskes enredegørelse for de eksisterende procedurer i forbindelse med Dronningens stadfæstelseaf lovforslag, herunder ønskes oplyst hvad der konkret sker med det vedtagne lovfors-lag og hvilke krav der er til lovforslagets fysiske udformning. Det ønskes endvidereoplyst, om kongehuset stiller særlige formkrav, herunder krav til den fysiske udform-ning af de lovforslag, som Dronningen skal underskrive.”
Svar:Ifølge grundlovens § 22 og § 42, stk. 2, jf. stk. 1, kan stadfæstelse normalt tidligst fin-de sted efter forløbet af 3 søgnedage efter vedtagelsesdagen og skal senest være sket30 dage efter forslagets endelige vedtagelse i Folketinget. Visse typer lovforslag, jf.grundlovens § 42, stk. 6 og 7, vil i hastende tilfælde kunne stadfæstes inden forløbet af3 søgnedage.Stadfæstelse af vedtagne lovforslag kan ske på tre måder:--Lovforslaget sendes til stadfæstelse på et statsrådsmøde.Lovforslaget sendes til stadfæstelse uden for Statsråd gennem Kabinetssekretaria-tet. Stadfæstelsen af lovforslaget bekræftes i det førstkommende statsrådsmøde.Denne procedure for stadfæstelse anvendes, såfremt stadfæstelsen ikke kan afventeførstkommende statsrådsmøde.Lovforslaget refereres på et statsrådsmøde med henblik på efterfølgende stadfæ-stelse gennem Kabinetssekretariatet. Det er en forudsætning for denne procedure,at et nyt statsrådsmøde ikke kan forventes afholdt inden 30-dages-fristens udløb, ogat særlige forhold i øvrigt taler for denne fremgangsmåde. Proceduren anvendes ty-pisk i forbindelse med stadfæstelse af lovforslag efter Folketingets vedtagelse aflovforslag inden jul.
-
Anmodning om stadfæstelse af et lovforslag sker ved, at den ansvarlige minister frem-sender en forestilling til Dronningen vedlagt en særlig lovekspedition til Dronningens
-2-underskrift med det vedtagne lovforslag. Lovforslaget i lovekspeditionen er trykt på ensærlig type papir.Den af Dronningen underskrevne lovekspedition tilgår det pågældende ministerium.