Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
PØ-Udvalget har i brev af 3. juni 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 159 (alm. del),som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen(Enhedslisten).Spørgsmål nr. 159:
30. juni 2009J.nr. 2009-0007580
”Med henblik på et kommende samråd bedes ministeren kommentere vedlagte ar-tikler ”Massiv kritik af ministre” og ”Samarbejdsklima på nulpunkt” i NordjyskeStiftstidende 2. juni 2009”.Endeligt svar:
Hverken undervisningsministeren eller jeg selv kan genkende den kritik af Beskæf-tigelsesministeriet og Undervisningsministeriet, der rejses i de to vedlagte avisar-tikler.Både Undervisningsministeriet og Beskæftigelsesministeriet hører alle relevanteparter, når der udformes ny lovgivning. Og vi lytter selvfølgelig til parternes inte-resser, men det må være klart for enhver, at der er mange forskellige interesser ispil, når mange parter høres. Derfor opnår vi sjældent en situation, hvor alle parterer fuldt ud tilfredse med resultaterne.I Beskæftigelsesministeriet er der selvfølgelig stor interesse for, hvad jobcentrenesmedarbejdere oplever. Derfor inddrager vi dem ofte meget tidligt i processen, nårder er behov for justeringer, der påvirker medarbejdernes hverdag. Det er afbu-reaukratiseringsprojektet et eksempel på.Som en del af afbureaukratiseringsprojektet blev alle landets jobcentre, og i øvrigtogså Socialrådgiverforeningen, inviteret til både at påpege barrierer for opgaveløs-ningen i jobcentrene og stille forslag til, hvordan regler og praksis kunne forenkles.Det benyttede mange jobcentermedarbejdere sig af. I de efterfølgende dele af pro-cessen deltog jobcentermedarbejdere i workshops, hvor barrierer og løsningsfor-slag blev videreudviklet og valideret, og de fik på den måde sat et tydeligt aftryk påforslagene.Dette arbejde har nu ført til en række lovændringer, der blev vedtaget i Folketingetden 28. maj 2009. Forud for lovforslagets behandling i Folketinget er alle relevanteparter selvfølgelig blevet hørt.Hvad angår den konkrete sag, som nævnes af BUPL, oplyser Undervisningsmini-steriet særskilt, at der var tale om et dialogmøde med deltagelse af relevante eks-terne parter samt konsulenter fra kommunale forvaltninger i forbindelse med mini-
steriets udarbejdelse af en bekendtgørelse om kommunernes forpligtelse til at ved-tage og offentliggøre mål og indholdsbeskrivelser på SFO-området. Ved udform-ningen af en bekendtgørelse er en minister naturligvis bundet af det politiske man-dat, som er givet under den politiske behandling af det lovforslag, der giver mini-steren hjemmel til at udstede bekendtgørelsen.Den pågældende bekendtgørelse skulle udstedes som opfølgning på en vedtagenlovbestemmelse, der indgik i et lovforslag, der i øvrigt har været to år undervejs.BUPL har således haft god tid til at påvirke den politiske proces forud for vedtagel-sen. Med dialogmødet ønskede ministeriet at lytte sig frem til, i hvilket omfangdeltagernes ønsker og forslag kunne tilgodeses i den endelige formulering af be-kendtgørelsen. I det omfang, forslag og ønsker stemte overens med mandatetsrammer, som fremgår af lovens forarbejder, og som deltagerne var bekendt med, erde blevet tilgodeset.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2