Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
697708_0001.png
697708_0002.png
697708_0003.png
STATSMINISTERIETDato: 11/6-2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 148 (alm. del) stillet afDet Politisk-Økonomiske Udvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen(EL).
Spørgsmål:”Ministeren bedes redegøre for den statsretlige procedure, der ifølge oplysninger i for-bindelse med det seneste statsministerskifte, skal følges ved statsministerskifte i Dan-mark, herunder de statsretslige procedurer for, hvor hurtigt et statsministerskifte skalfinde sted og proceduren for dronningerunde i den forbindelse.”Svar:Grundloven indeholder ikke detaljerede regler om den fremgangsmåde, der skal følgesi forbindelse med et såkaldt statsministerskifte. Generelt skal den forfatningsretligeregulering heraf ses i sammenhæng med den konkrete situation, herunder de parlamen-tariske forhold.
Statsministeriet kan med udgangspunkt i den fremgangsmåde, der blev fulgt i forbin-delse med udnævnelsen af Lars Løkke Rasmussen som statsminister, oplyse følgendeherom:
Den 4. april 2009 blev den siddende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, udpegetsom NATO’s kommende generalsekretær.
Som følge af udpegningen tog statsministeren skridt til at undersøge de parlamentari-ske muligheder for at danne en ny regering bestående af partierne Venstre og Konser-vative med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.
-2-Statsministeren holdt den 5. april 2009 møder i Statsministeriet med repræsentanter forpartierne Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for at drøfte detforestående statsministerskifte.
Det blev på møderne bekræftet og protokolleret, at en ny regering bestående af Venstreog Konservative med Lars Løkke Rasmussen som statsminister ville have parlamenta-risk opbakning fra de ovennævnte partier – der samlet udgør et flertal i Folketinget.
Partierne bekræftede endvidere offentligt deres parlamentariske opbakning i forbindel-se med pressedækningen af møderne i Statsministeriet, ligesom Statsministeriet sam-me dag udsendte pressemeddelelser både før og efter afholdelsen af de omhandledemøder, herunder med oplysning om partiernes meldinger.
Der gennemføres efter praksis ikke en dronningerunde i en situation som den forelig-gende.
På denne baggrund anbefalede statsministeren over for Dronningen, at det blev over-draget Lars Løkke Rasmussen at danne en ny regering bestående af repræsentanter forVenstre og Konservative. Samtidig indgav statsministeren sit ministeriums afskedsbe-gæring. Ved kongelig resolution af 5. april 2009 bifaldt Dronningen afskedsbegærin-gen.
Før statsministeren gik til Dronningen som anført ovenfor, udsendte Statsministerieten pressemeddelelse herom med oplysning om blandt andet statsministerens kommen-de anbefaling til Dronningen.
I overensstemmelse med statsministerens anbefaling indkaldte Dronningen herefterLars Løkke Rasmussen, der indstillede til Dronningen, at han udnævnes til statsmini-ster, at den siddende statsminister afskediges, og at ministrene fortsat beklæder de dembetroede ministerstillinger. Ved kongelig resolution af 5. april 2009 bifaldt Dronnin-gen indstillingen.
-3-Begge kongelige resolutioner blev samme dag sendt til Folketinget til orientering ogkan findes på Statsministeriets hjemmeside (www.stm.dk).
Det er sædvanligt, at dannelsen af en ny regering søges gennemført hurtigst muligt, nården siddende statsminister har indgivet sit ministeriums afskedsbegæring til Dronnin-gen.
Det anførte skal blandt andet ses i lyset af grundlovens § 15, stk. 2, hvoraf det følger,at et ministerium, som har begæret sin afsked, fungerer, indtil et nyt ministerium erudnævnt, og at fungerende ministre i deres embede kun kan foretage sig, hvad der erfornødent til embedsforretningernes uforstyrrede førelse.