Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
690973_0001.png
690973_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
25. maj 2009

Besvarelse af spørgsmål 146 alm. del stillet af Politisk-Økonomisk

Udvalg den 13. maj 2009 efter ønske fra Frank Aaen (EL).

ØKONOMI-OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf. 33 92 33 50Fax 33 12 37 78CVR-nr 10 09 24 85[email protected]www.oem.dk

Spørgsmål 146:

Vil ministeren erkende, at bankpakkerne ikke (har) haft den effekt påsamfundsøkonomien og arbejdsløsheden, som blev fremført som argu-mentation for pakkerne.

Svar:

Der er ingen tvivl om, at både bankpakken og kreditpakken har været heltnødvendige for samfundsøkonomien.Dansk økonomi er tydeligt påvirket af den globale finansielle krise og desvage internationale vækstforhold. Danmark er således midt i et alvorligtøkonomisk tilbageslag, og det kan ikke undgås, at både udbud af og efter-spørgsel efter kredit vil blive påvirket.Som det sædvanligvis er tilfældet i en markant konjunkturtilbagegang, erarbejdsløsheden for øjeblikket stigende. Det skyldes først og fremmest si-tuationen på eksportmarkederne samt den lavere aktivitet i byggeerhver-vene.Med bankpakken og kreditpakken har vi sikret, at finansiel ustabilitet ik-ke bidrager til at forværre og forlænge konjunkturtilbageslaget. Og der erfor mig ingen tvivl om, at både bankpakken og kreditpakken virker. Pen-geinstitutterne kan atter finde likviditet på de internationale pengemarke-der, og kreditmulighederne ville have været markant dårligere, hvis ikkevi havde fået gennemført bankpakken og kreditpakken.Nationalbanken offentliggjorde d. 15. april deres udlånsundersøgelse for1. kvartal 2009. Den viser, at de danske penge- og realkreditinstitutterstrammede udlånspolitikken markant i 1. kvartal 2009 i forhold til fore-gående kvartal. I undersøgelsen konkluderes det, at stramningen i udlåns-politikken hænger sammen med ændringer i bankernes opfattelse af risi-kobilledet såvel som med ringere muligheder for at stille risikovillig kapi-
2/2
tal til rådighed i takt med, at tab og hensættelser på andre engagementerer stigende. Udlånet til både erhverv og private er dog fortsat højere, enddet var tilfældet på samme tidspunkt sidste år. Men der har været et min-dre fald siden slutningen af 2008.I den nuværende økonomiske situation er det forventeligt, at både kredit-udbud og efterspørgsel efter kredit bliver påvirket.Kreditinstitutterne bliver mere forsigtige i deres udlånspolitik, fordi deskal tage højde for, at tab og hensættelser erfaringsmæssigt vokser i enøkonomisk nedgangsperiode som den igangværende. Der er ganske givetsket en opstramning i kreditvilkårene, og det kan både mærkes i virksom-hederne og ses i statistikkerne - men det er ikke det samme, som at vi stårmed en kreditklemme.Den fulde effekt af kreditpakken kan endnu ikke observeres, da der førster ansøgningsfrist den 30. juni 2009. Kreditpakken vil øge udbuddet afudlån i forhold til en situation uden statsligt kapitalindskud i kreditinsti-tutterne. Men det kan ikke forventes, at der i den nuværende konjunktur-situation vil ske en større vækst i udlånene.