Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
692684_0001.png
692684_0002.png
692684_0003.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
27. maj 2009
ØKONOMI- OG

Talepunkter fra åbent samråd i PØU den 7. maj 2009.

Spørgsmål G

Ministeren bedes redegøre for hvilke overvejelser og forholdsregler, mi-nisteren havde gjort sig forud for sin afrejse til Portugal, hvor der iweekenden, var forventet af alle, at der skulle udnævnes ny statsminister iDanmark.

Spørgsmål H

Ministeren bedes i den forbindelse redegøre for, hvornår ministeren blevorienteret om muligheden for, at ministeren skulle indfinde sig personligti Statsministeriet forud for et statsministerskifte.

Spørgsmål I

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor skatteyderne skal betale 180.000kr. for et privatfly, der skulle afhente vicestatsministeren i Portugal på fe-rie, netop i den weekend, hvor det var forventet af alle, at der skulle ud-nævnes ny statsminister i Danmark.

Spørgsmål J

Ministeren bedes redegøre for hvilke alternative muligheder til den valg-te, der blev undersøgt i forbindelse med ministerens hjemrejse fra Portu-gal.
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
Tak for ordet og tak for invitationen til at komme her i dag. Jeg er faktiskglad for at få mulighed for at forklare, hvad der er ”op og ned” i dennesag.
Den pågældende flyvetur har jo som bekendt allerede været genstand foren del omtale i pressen, så jeg skal nøjes med kort at besvare spørgsmåle-ne. Jeg har tilladt mig at svare på spørgsmålene samlet.
2/3

Forløbet forud for udnævnelsen af NATOs generalsekretær:

Som bekendt havde der i månederne forinden daværende statsministerAnders Fogh Rasmussens udnævnelse til Nato-generalsekretær væretmange spekulationer fremme om, hvem, der skulle være NATOs kom-mende generalsekretær. Der gik vel næppe en dag uden et rygte om, at nukan daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen blive udnævnt påonsdag, nu kan det ske på tirsdag, nu bliver det på lørdag.
Kort sagt spekulationerne om, hvem der skulle være kommende general-sekretær for NATO, var massive. Også op til og i selve weekenden, hvorNATO-topmødet blev afholdt, var der mange rygter og forskellige mel-dinger. Og på selve dagen for den daværende statsministers udnævnelsetil NATOs generalsekretær forlød det, at daværende statsminister AndersFogh Rasmussen alligevel ikke blev ny Nato-generalsekretær. Med andreord havde ingen – ikke engang den daværende statsminister – vished om,hvem, der ville blive NATOs kommende generalsekretær, og dermed hel-ler ikke tidspunktet for et statsministerskrifte.

Overvejelser og forholdsregler forud for afrejse:

Jeg taler jævnligt med Statsministeriet, og Statsministeriet var bekendtmed min plan om at rejse. Både Statsministeriet og jeg var selvfølgeligopmærksomme på muligheden for, at der kunne ske et statsministerskifte,men på tidspunktet for min afrejse, var intet afgjort med hensyn til hvem,der skulle være Natos kommende generalsekretær og dermed heller ikketidspunktet for et statsministerskifte. Det var bl.a. i det lys, at jeg beslut-tede at tage med min familie på ferie.
Og det siger sig selv, at jeg selvfølgelig nøje havde vurderet, om det var iorden at tage af sted med min familie. Jeg var naturligvis fuldt ud indstil-let på, at der kunne blive behov for at afbryde min ferie. Derfor havde jegogså inden afrejsen undersøgt mulighederne for at komme tilbage tilDanmark med rutefly, hvis det blev nødvendigt, og der er daglige afgangefra Portugal.
3/3

Hjemkaldelsen:

Som bekendt blev daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i lø-bet af lørdag eftermiddag den 4. april udnævnt til ny Nato-generalsekretær. Selve forløbet blev i pressen beskrevet som et drama,hvor det på et tidspunkt så ud til, at Tyrkiet ville blokere for beslutningen.
Først efter, at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen var ud-nævnt som NATO-generalsekretær, kunne forløbet i forbindelse medstatsministeroverdragelsen fastlægges. Jeg blev derfor også først oriente-ret lørdag aften herom af Statsministeriet.
Som både Statsministeren og jeg flere gange har sagt, så var det Statsmi-nisteriet, der traf beslutningen om, at jeg skulle rejse hjem. Mit ministeri-um og Statsministeriet gik straks i gang med at undersøge mulighedernefor hjemtransport. Det var imidlertid ikke på den korte tid muligt at findeen afgang, der gjorde det muligt for mig at komme så tidligt til Danmark,at statsministerskiftet kunne finde sted i ordentlig tid søndag. På den bag-grund var nødvendigt, at der blev lejet et fly.

Ekstraordinær situation:

Som statsministeren har givet udtryk for, er et statsministerskifte eneks-traordinær situation, og der må man acceptere ekstraordinære dispositi-oner.
I øvrigt har Finansministeriet bekræftet, at det er helt efter gældende reg-ler, at staten dækker rejseudgifterne for hjemkaldelsen i forbindelse medstatsministerskiftet.