Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2008-09
PØU Alm.del
Offentligt
668409_0001.png
668409_0002.png
668409_0003.png
668409_0004.png
TALE
31. marts 2009
Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd omligestilling i Norden og et uafhængigt ligestillingsorgan
J.nr. 2009-000-5134JAIC/AAN

Spørgsmål C

Hvad mener ministeren er årsagen til, at Danmark halter ef-ter de andre nordiskelande, når det gælder ligestilling mellem mænd og kvinder,som det fremgår afartiklen, "Danske kvinder er de mindst ligestillede i Norden"fra BerlingskeTidende 13. november 2008?

Tale:

Jeg vil gerne indledningsvist slå fast, at jeg mener, at løn-forskellene mellem mænd og kvinder er et stort problem,som vi lægger store kræfter i at løse.Det er almindeligt kendt, at Danmark har den højeste be-skæftigelsesfrekvens for kvinder i EU, og en høj beskæf-tigelsesfrekvens trækker desværre også et kønsopdelt ar-bejdsmarked med sig. Det er heller ikke nogen hemme-lighed, at den vigtigste enkeltårsag til lønforskelle mellemkvinder og mænd er det kønsopdelte arbejdsmarked. Pro-blemstillingen forudsætter indsats både på uddannelses-området, på virksomhederne og blandt arbejdsmarkedetsparter.Derudover ser det også ud til, at barsel har betydning forkvinders og mænds lønudvikling, så de mekanismer for-søger Beskæftigelsesministeriet også at afdække. Det eråbenbart, at det er bedst for kvinders lønudvikling, at bådemødre og fædre tager barselorlov. Mange virksomhedsek-
sempler viser heldigvis, at fuld løn under barselorlov oggode mandlige rollemodeller på arbejdspladsen, får mændtil at tage barselorlov. Senest har Danmarks Radio præ-senteret deres overbevisende resultater for os på vores se-neste ligelønsseminar.Når vi skal reducere lønforskellene mellem kvinder ogmænd, mener jeg, det er helt afgørende, at vi til stadighedhar pålidelige data til rådighed, og derfor bestiller jeghver tredje/ fjerde år en lønanalyse hos SFI, så vi ikke erafhængige af mere eller mindre gennemarbejdede interna-tionale undersøgelser, når vi skal sammenlignes med an-dre lande. Det fremgår nemlig ganske klart af SFI-rapporten, at det er svært at sige noget om Danmark i eninternational sammenhæng, fordi de enkelte lande brugerforskellige datakilder og forskellige lønbegreber.SFI har i november 2008 opdateret undersøgelsen om løn-forskelle mellem kvinder og mænd. Undersøgelsen viser,at lønforskellene ikke har ændret sig fra1996 – 2006. Deter selvfølgelig kedeligt, at lønforskellene ikke formind-skes, men undersøgelsens resultater er en god anledningtil at tage initiativer på ligelønsområdet.I november 2008 fik de store virksomheder deres førstekønsopdelte lønstatistik, som de skal drøfte i deres samar-bejdsudvalg. Vi har ikke hørt så meget endnu om, hvor-dan virksomhederne har håndteret opgaven, for den køns-opdelte lønstatistik skal netop virke inde på virksomhe-derne i et samarbejde mellem ledelse og tillidsrepræsen-tanter. Men vi vil følge udviklingen nøje og gøre rede forresultaterne i den redegørelse om ligeløn, som ligestil-lingsministeren og jeg skal udarbejde her i 2009.Jeg mener, det er vigtigt til stadighed at have kontakt tilvirksomhederne med ideer om, hvordan virksomhedernekan medvirke til at reducere lønforskellene mellem kvin-2
der og mænd. Derfor har Beskæftigelsesministeriet ogsåindledt et samarbejde med MindLab om en virksomheds-guide om det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor en rækkeinteresserede virksomheder er blevet interviewet om dereserfaringer og ønsker for at kunne arbejde med ligeløn ognedbrydning af det kønsopdelte arbejdsmarked. Dettesamarbejde skal fortsætte med en række workshops forvirksomheder, der gerne vil deltage i arbejdet med ligelønog det kønsopdelte arbejdsmarked.Ud over at inddrage virksomhederne i ligelønsarbejdetfinder jeg det også vigtigt til stadighed at blive klogere påmekanismerne bag lønforskellene mellem kvinder ogmænd. Beskæftigelsesministeriet tager derfor initiativ tilundersøgelser om ligeløn, det kønsopdelte arbejdsmarkedog barsel. Senest en undersøgelse af lønforskellene mel-lem forældre og ikke forældre, som offentliggøres sidst iapril. Af undersøgelsen vil det fremgå, at mødre med småbørn tjener mindre end ikke mødre, og fædre tjener mereend ikke fædre.Afslutningsvis vil jeg nævne, at Beskæftigelsesministerietinviterer til ligelønsseminarer 3 til 4 gange om året for atskabe dialog med de involverede aktører. Deltagerne erligestillingseksperter, arbejdsmarkedets parter og efter-hånden også flere virksomheder.

Spørgsmål D

Hvorfor afskaffede den borgerlige regering Videnscenter forLigestilling i 2001?

Spørgsmål E

Hvad vil ministeren gøre for at opfylde EU's ligestillingsdi-rektiv om et uafhængigtorgan, der vurderer ligestillingen i Danmark?
3
Jeg har fået stillet dette spørgsmål en del gange i løbet afdet sidste halve år. Senest har jeg besvaret to skriftligespørgsmål den 26. januar 2009 og et mundtligt spørgsmålvar stillet i februar.Og jeg må til spørgeren sige, at jeg ikke kan og ikke vilbesvare spørgsmålet anderledes, end jeg hidtil har gjort.Allerede i juni 2008 har jeg over for Folketingets Ar-bejdsmarkedsudvalg gjorde rede for disse spørgsmål isvaret til spørgsmål 199.Mit svar var:”Regeringen har i sin besvarelse på Kommissionens åb-ningsskrivelse anført, at den er af den opfattelse, at lige-behandlingsdirektivet er gennemført korrekt i dansk ret,herunder at den sproglige omskrivning, som er foretagetaf visse af direktivets bestemmelser, ligger inden for denskønsmargin en medlemsstat har ved gennemførelsen afet direktiv i national ret.Kommissionen har på nuværende tidspunkt ikke taget stil-ling til regeringens besvarelse.”

Spørgsmål F

Hvordan forholder ministeren sig til, at KVINFO og InstitutforMenneskerettigheder ikke mener, at disse organisationerfuldt ud opfylder kravetfra EU om et uafhængigt organ, der vurderer ligestillingen iDanmark?
4