J.nr.

 

Den 20. november 2008

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 81 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

Spørgsmål 81

Hvilken betydning tillægger regeringen Uniscrap-dommen af 9. maj 2006 i forhold til den betaling, man som forbrændingsselskab må opkræve for at forbrænde affald fra et andet EU-land, og er det ikke regeringens opfattelse, at denne dom med sin fastslåen af hvile-i-sig-selv-princippet på området forhindrer stigende forbrændingspriser?

 

Svar

I den såkaldte ”Uniscrap-dom” fastslog Højesteret, at et kommunalt modtageanlæg for affald ikke kan tage en højere pris for affald, der er produceret udenfor kommunen, end for at modtage affald produceret indenfor kommunen (bortset fra et mindre tillæg til dækning af forrentningen af modtageanlæggets egenkapital). Det vil sige, at både affald produceret i ejerkommunen og affald produceret i og anvist fra andre kommuner skal gebyrfinansieres efter miljøbeskyttelseslovens § 48 og er omfattet af hvile-i-sig-selv-princippet.

 

Dommen forholder sig imidlertid kun til affald produceret i Danmark. Der er dermed ikke taget stilling til prisfastsættelsen ved forbrænding af udenlandsk affald på eventuel ledig kapacitet.

 

Miljøstyrelsen har oplyst, at der i øjeblikket ikke er nogen ledig forbrændingskapacitet i Danmark. Dette understøttes af, at forbrændingsegnet affald mellemdeponeres og flere anlæg påtænker at udvide forbrændingskapaciteten. Dertil kommer, at der i dag gælder et forbud mod at importere affald til forbrænding på konventionelle forbrændingsanlæg.

 

For så vidt angår effekten af hvile-i-sig-selv princippet er det Miljøstyrelsens vurdering at dette princip i sig selv ikke er til hinder for stigende priser dvs. forbrændingsgebyrer. Princippet virker således at omkostninger over en periode skal svare til udgifterne. Såfremt udgifterne stiger vil gebyrerne ligeledes stige.

 

Der er netop vedtaget et nyt affaldsdirektiv, der skal implementeres i dansk ret indenfor de næste to år. I den politiske aftale om organisering af affaldssektoren har jeg lovet aftaleparterne at indkalde dem til drøftelser om effektivisering af forbrændings- og deponeringsområdet. Det betyder, at det i drøftelserne vil indgå hvordan import af affald til forbrænding skal reguleres.