Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del
Offentligt
618993_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Dato
1. december 2008
J nr. 1002-0023
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 5. november stillet mig følgende spørgsmål 79 alm. del,som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 79:

"Vil ministeren kommentere det materiale, som internetsiden "Gomore.dk" har fremsendt til udvalgetog herunder bl.a. vurdere perspektiverne i forhold til muligheden for CO2-reduktion og muligheden forat opnå økonomisk støtte til projektet, jf. MPU alm. del - bilag 58?"

Svar:

gomores koncept vedrørende organisering af samkørsel er interessant og kan givet medvirke til at redu-cere transportsektorens CO2-udledning. Det er dog vurderingen, at der næppe er tale om en besparelse idet omfang, som gomore har fremført i materialet.gomores beregninger af sparet CO2 ved samkørsel er baseret på, at der ved hver tur udført er sparet entilsvarende tur med bil, hvilket giver en besparelse på knap 170 g CO2/km. Da 62 pct. af gomores med-lemmer ikke har bil, taler det dog for, at de ture, der overflyttes til samkørsel, i betydeligt omfang er tu-re, der ellers ville være blevet udført med tog/bus eller slet ikke ville være udført. Derfor vurderes densparede CO2-udledning at være lavere end angivet i gomores beregninger.CO2-emissioner i tog ligger på 30-40 g CO2 pr. personkilometer. For fjernbusser er tallet omkring 70-80 g CO2 pr. personkilometer, idet dette dog afhænger af både tog og bustype samt belægningsprocent.Lægges dette til grund, vil den samlede CO2-besparelse i gomores nuværende ordning for samkørsel væ-re ca. en tredjedel af det fremførte.Der spørges også til muligheden for økonomisk støtte til en mulig udvidelse af ordningen. Det vil for-mentlig ikke være muligt at yde støtte til en sådan udvidelse – medmindre dette sker i et egentligt udbud- da der formentlig ellers vil være tale om ulovlig statsstøtte.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk