Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del
Offentligt
736278_0001.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-103-00155Den 29. september 2009
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 1. september 2009stillet følgende spørgsmål nr. 721 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål nr. 721 (alm. del)

Vil ministeren kommentere UNEP's gennembrud i forhold til kviksølv jf. artik-len "Internasjonalt forbud mot kvikksølv" fra www.tenneroghelse.no?

Svar

Artiklen i Tenneroghelse.no er fra februar i år og udsendt umiddelbart efter,at FN's miljøministre blev enige om at tage de første skridt på vejen modglobale regler for brugen af tungmetallet kviksølv. På FN-mødet blev detbesluttet at nedsætte en global forhandlingsgruppe, der skal udarbejde etforslag til en global juridisk bindende kviksølvkonvention. Det blev samtidigbesluttet, at forhandlingerne skal være afsluttet senest 2013.Danmark og de øvrige nordiske lande har i flere år presset på for få globalebindende regler om kviksølv i FN-regi. Danmark og de øvrige nordiske lan-de har bidraget med dokumentation om kviksølvs miljø- og sundhedsmæs-sige problemer og været meget aktive i forhandlingerne frem mod denneaftale. Kviksølv transporteres over store afstande og ophobes i menneskerog dyr, så derfor er der tale om et globalt problem, som kræver global hand-ling.Jeg deltog selv i mødet i Nairobi, hvor jeg ved mødets start oplevede megetstor afstand mellem landene. Ikke mindst Indien udtrykte stor modstandmod en aftale, og derfor tog jeg blandt andet selv et møde med inderne forat lægge pres på dem. Jeg ser det som meget positivt, at det til sidst lykke-des for alle at opnå enighed om, at vi skal lave regler om kviksølv på globaltplan.Jeg kan kun understrege, at jeg er meget glad for aftalen fra februar, menjeg må dog også erkende, at der endnu er lang vej, før vi har den endeligekonvention på plads. I forhandlingerne er det vigtigt, at EU står samlet om atarbejde for så strenge regler som muligt, og her vil Danmark fortsætte ar-bejdet og presse EU til at indtage en aktiv rolle for at nå målet.
Troels Lund Poulsen/ John Bæk Sørensen
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk