Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del
Offentligt
725114_0001.png
725114_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
11. september 2009
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 14. august 2009 stillet mig følgende spørgsmål 658 alm.del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S)

Spørgsmål 658:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. august 2009 fra Dansk Vindenergi Aps vedrørendetidsfrister i VE-loven, jf. MPU alm. del - bilag 732."

Svar:

Miljø- og Planlægningsudvalget har bedt mig om at kommentere henvendelsen fra Dansk VindenergiApS, hvori beskrives nogle problemer, som VE-lovens frister for skrotningsbeviser og overgangsordnin-gen for køberets- og værditabsordningen kan indebære for visse igangværende projekter. Dansk Vind-energi ApS oplyser, at det kan være et problem at nå at tilslutte vindmøllerne inden for VE-lovens fri-ster.Hensigten med lovens frister har været at sikre, at projekter, der før lovens vedtagelse var meget langtfremme, ikke skulle bremses af de nye regler, men derimod gennemføres efter de regler, som galt, daprojekterne blev igangsat. På den anden side skulle det sikres, at fristerne ikke blev så rummelige, at derkan ske omgåelse heraf.Fristerne står i VE-loven, og der er derfor ikke mulighed for at dispensere i videre omfang end det, somfremgår af loven. Der er kun dispensationsmulighed for værditabs- og køberetsordningerne, såfremtnettilslutning ikke kan finde sted på grund af ”manglende eller forsinket levering af materiel.” Der kanikke dispenseres fra fristen 31. december 2010 for anvendelse af skrotningsbeviserne.Jeg er imidlertid indstillet på, såfremt det er eneste udvej, at overveje lovændring, når tiden er merefremskreden for projekter, som uforskyldt er kommet i tidsnød.
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
Side 2/2
For så vidt angår spørgsmålet om konsekvenserne af en overskridelse af fristen den 1. september 2010 iforhold til værditabs- og køberetsordningen er jeg også opmærksom på, at VE-loven kan forstås således,at alle pristillæg m.v. bortfalder ved overskridelse af fristen. Det er naturligvis en teknisk fejl, da dettealdrig har været hensigten. Jeg har derfor bedt Energistyrelsen om at finde en løsning på dette problem.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard