J.nr. 101-00702

 

Den

26-11-2008

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 65 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 65

Den kommende landsplanredegørelse bliver den første efter implementeringen af kommunalreformen, hvor landsplanlægningen og ministerens landsplanbeføjelser blev styrket. Vil ministeren fremsende en oversigt over de sager, hvor ministeren har gjort indsigelse siden den 1. januar 2007 og oplyse, hvad status er for disse sager?

 

Svar

Med kommunalreformen skal miljøministeren fremsætte indsigelse over for forslag til regionale udviklingsplaner, forslag til kommuneplaner og ændringer til kommuneplanerne, der ikke er i overensstemmelse med overordnede interesser. Ministeren skal også fremsætte indsigelse mod forslag til lokalplaner for arealer i kystnærhedszonen, hvis planforslaget er i strid med planlovens kystbestemmelser. Endelig har ministeren mulighed for at fremsætte indsigelse mod lokalplanforslag ud fra de hensyn, Miljøministeriet skal varetage.

 

Miljøministerens kompetence til at fremsætte indsigelse mod planforslag er henlagt til Miljøministeriets miljøcentre i Århus, Odense og Roskilde med Bekendtgørelse nr. 1128 af 26. september 2007.

 

Det skal bemærkes, at en indsigelse fra Miljøministeriet ikke alene vedrører overordnede interesser, der varetages af Miljøministeriet, men også kan ske på baggrund af henvendelse fra andre ministerier.

 

Miljøministeriets miljøcentre har et samarbejde med kommunerne om deres planforslag, og mange potentielle konflikter løses tidligt i kommunernes planprocesser. Såfremt det i en konkret sag alligevel ender med en statslig indsigelse, vil der altid være tale om en samtidig drøftelse af mulige løsninger. Herved løses langt de fleste sager med justeringer af kommunernes planforslag.

 

En oversigt over de sager, hvor ministeren har gjort indsigelse siden den 1. januar 2007 samt status for disse sager, vedlægges.