Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del
Offentligt
749368_0001.png
749368_0002.png
749368_0003.png
Koncern Miljø
RegionsgårdenKongens Vænge 23400 Hillerød
MiljøstyrelsenStrandgade 291401 København KSendt pr e-mail til: [email protected] den 9. oktober 2009Kopi til:Gribskov Kommune, [email protected]Statsforvaltningen Hovedstaden, [email protected]Advokatfirma Lind Cadovius, [email protected]
TelefonDirekteFaxMail
482050004820532048205796[email protected]
Webwww.regionh.dkCVR/SE-nr: 29190623Journal nr.: 08009558Ref.: Jens Lind GregersenDato: 9. oktober 2009

Mårum Losseplads – deponering af jord, j. nr. MST-707-00064

Med e-mail af 5. oktober 2009 har Region Hovedstaden modtaget Miljøstyrelsens brevaf 23. juni 2009. Styrelsens brev vedrører besvarelsen af spørgsmål af 9. juni 2009 tilFolketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.Med brev af 23. juni 2009 anmoder Miljøstyrelsen om, at Region Hovedstaden udar-bejder en redegørelse for Helsinge Kommunes udnyttelse af § 52-dispensation ogeventuelle problemer forbundet dermed.Region Hovedstaden har ved gennemgang af sagen konstateret, at regionen ikke er ret-te myndighed i denne sag, hvorfor der i dette brev kun er redegjort for hhv. spørgsmå-let om rette myndighed og regionens hidtidige tilsyn med deponeringen.Region Hovedstaden bidrager gerne med oplysninger i sagen, men finder det ikke hen-sigtsmæssigt, hvis regionen udarbejder en redegørelse for forhold som ligger uden forregionens myndighedsområde.

Spørgsmålet om rette myndighed

Region Hovedstaden har siden 1. januar 2007 været myndighed i forhold til dispensa-tioner efter jordforureningslovens § 52. Denne myndighedsopgave omfatter dog kunråstofgrave, hvor der i henhold til reglerne i råstofloven har været gravning efter den1. oktober 1972.Regionen har foretaget en gennemgang af journalmateriale fra det tidligere Frederiks-borg Amt og Hovedstadsrådet, samt materiale modtaget fra Statsforvaltningen Hoved-staden. I forhold til spørgsmålet om gravning før/efter 1972 er det ved denne gennem-gang bl.a. konstateret følgende:Der er ikke fundet dokumenter (gravetilladelser eller indberetninger om råstofind-vinding) som kan tale for, at der i henhold til reglerne i råstofloven har været rå-stofgravning efter 1972 på den nuværende Mårum Losseplads.
Sundhedskommissionen for Københavns, Frederiksborgs og Roskilde Amtermeddelte i 1973 tilladelse til anlæggelse af ”kontrolleret aflæsningsplads” på dennuværende matr. 5æ Mårum By.Der foreligger lejekontrakt af 15. juli 1974 mellem Helsinge og Græsted-Gillelejekommuner og A/S Frederiksholms Teglværker om leje af et 66.000 m2 stort arealpå del af daværende matr. 5a og 5k Mårum. Arealet skal med virkning fra den 1.september 1973 anvendes som ”aflæsningsplads til storskrald”. Af medfølgendekort fremgår, at arealet modsvarer den nuværende matr. 5æ Mårum By, kaldet”Mårum Losseplads”.I § 52-dispensation af 13. april 2005 fra Frederiksborg Amt er anført, at MårumLosseplads var i drift fra 1970 til 1989.I brev 4. april 2002 beder Helsinge Kommune om bemærkninger fra Frederiks-borg Amt vedrørende brug af den tidligere losseplads som træningsbane for hun-deklub. I brevet oplyser kommunen, at lossepladsen”har været drevet af Helsingeog Græsted-Gilleleje Kommuner siden starten af 1970’erne”.Flyfotos fra 1954 viser, at størstedelen af matr. 5æ allerede på dét tidspunkt varudgravet (og delvist bevokset), og at aktiv gravning kun fandt sted langs matrik-lens østlige grænse (og på den tilgrænsende matr. 5ø, som ligger øst for matr. 5æ).Ifølge jordforureningsloven kunne de daværende amter meddele dispensation til depo-nering af jord i henhold til jordforureningslovens § 52, hvis der havde været foretagetråstofgravning efter 1972, jf. reglerne i råstofloven. Da gravningen imidlertid var op-hørt før den 1. oktober 1972 var kommunen rette myndighed og kunne i den situationbehandle sagen om deponering af jord efter reglerne i planloven og/eller anden lov-givning.På ovenstående grundlag vurderer Region Hovedstaden, at der ikke er foretaget rå-stofgravning efter reglerne i råstofloven på matr. 5æ efter 1. oktober 1972 og, at Fre-deriksborg Amt derfor ikke var rette myndighed i forhold til at meddele dispensationefter jordforureningslovens § 52 til deponering af jord på Mårum Losseplads.Region Hovedstaden finder således, at forhold omkring deponeringen af jord på dentidligere losseplads ligger udenfor regionens myndighedskompetence – bortset fra hø-ring i forbindelse med kommunens eventuelle behandling af sagen efter jordforure-ningslovens § 8.

Region Hovedstadens tilsyn med deponeringen

Region Hovedstaden kan konstatere, at det i § 52-dispensationen fra FrederiksborgAmt er et vilkår, at deponeringen på Mårum Losseplads skal være afsluttet inden for étår (regnet fra den 13. april 2005), og at det samlede projekt skal være afsluttet senestden 31. december 2006.Region Hovedstaden har ikke fået overdraget en åben sag vedrørende Mårum Losse-plads fra det tidligere Frederiksborg Amt. I regionens journaler er der endvidere ikke
Side 2
fundet dokumenter eller registreringer som kan sandsynliggøre, at regionen vidste el-ler burde vide, at der forelå en uafsluttet dispensationssag vedrørende deponering påMårum Losseplads.Af ovenstående årsager har Region Hovedstaden ikke ført tilsyn med deponeringen påMårum Losseplads.Den 7. juli 2008 modtog Region Hovedstaden kopi af Gribskov Kommunes bemærk-ninger til Statsforvaltningen Hovedstaden. Først på det tidspunkt blev Region Hoved-staden opmærksom på, at Frederiksborg Amt havde meddelt dispensation til depone-ring af jord på Mårum Losseplads, og at Statsforvaltningen behandlede en klagesagmellem Gribskov Kommune og et antal private grundejere.En gennemgang af regionens journalsystemer viste, at der ikke var oprettet sager ved-rørende Mårum Losseplads, hvorfor regionen den 9. juli 2008 oprettede en ny sag,hvor henvendelsen fra Gribskov Kommune blev journaliseret.Med brev af 6. maj 2009 til Region Hovedstaden orienterede Statsforvaltningen Ho-vedstaden om den verserende klagesag og anmodede Region Hovedstaden om at ud-arbejdede en redegørelse for regionens tilsyn med deponeringen på den tidligere Må-rum Losseplads.Den 29. maj 2009 fremsendte regionen en kort orientering til Statsforvaltningen Ho-vedstaden. Med orienteringen oplyste Region Hovedstaden, at dispensationen fra Fre-deriksborg Amt tillod deponering af jord frem til den 13. april 2006 og at regionenhavde overtaget myndighedsansvaret med virkning fra den 1. januar 2007.På daværende tidspunkt havde Region Hovedstaden ingen formodning om, at der skul-le være tvivl om myndighedskompetencen. Regionen tog derfor initiativ til, dels atgennemgå sagen og indhente bemærkninger fra Gribskov Kommune, og dels at besig-tige lossepladsen med henblik på at bedømme, hvordan forholdene kunne lovliggøres iden udstrækning dispensationens vilkår ikke var overholdt.Til Miljøstyrelsens orientering vedlægges notat vedrørende regionens besigtigelse afMårum Losseplads og foreløbige betragtninger om eventuel lovliggørelse.
Med venlig hilsenJens Lind GregersenCand. scient., geolog[email protected]
Side 3