Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU Alm.del Offentligt
J.nr. MST-601-00104Den 25. maj 2009
Miljøministerens endelige svar på spørgsmål nr. 461 (alm. del), stillet af Folketingets
Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål
Hvad kan ministeren oplyse om status for regulering af og forskning i hormonforstyrrendestoffer i Danmark og EU?
Svar
Indsatsen over for hormonforstyrrende stoffer følger en national strategi, som fremgår af be-retningen om hormonforstyrrende stoffer, der blev afgivet til Folketinget den 13. september2002. Strategien, som følger linjen i EU’s tilsvarende strategi omfatter 3 indsatsområder,herunder videnopbygning og regulering. Der er efterfølgende afgivet status for arbejdet medden nationale strategi, sidste gang den 28. marts 2007.Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at udarbejde en status for regulering af og forskning i hor-monforstyrrende stoffer i Danmark og i EU i perioden fra 28. marts 2007. Hovedlinjerne i denudarbejde status er følgende:
Status for forskning og videnopbygning
Som resultat af forskning og videnopbygning på området kan det kort opsummeres, somopfølgning på status afgivet i 2007, at der løbende kommer nye forskningsresultater, der in-dikerer en sammenhæng mellem udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i forhold til effek-ter på reproduktionen, især hos drenge og mænd, som fx lav sædkvalitet, misdannede køns-organer hos drenge, men også i stigende grad om effekter på piger, fx tidlig pubertet. Herud-over er der også i stigende grad indikationer på andre effekter som fx indvirkning på fedme-udvikling og diabetes, hjernens udvikling, udvikling af bryst- og prostatakræft samt effekterpå immunsystemet. Der er tale om indikationer, og det er ikke muligt at afgøre, om det erhormonforstyrrende stoffer, der er årsagen til effekterne, eller om det skyldes andre faktorersom livsstil eller genetiske faktorer eller evt. disse tilsammen. Det er derfor heller ikke muligtat afgøre, om et specifikt kemisk stof er årsag til effekterne, selv om der kan være en mistan-ke. Der kommer også løbende undersøgelser, der viser hormonforstyrrende effekter af speci-fikke stoffer i forsøgsdyr og ved reagensglasmetoder. Der er dog løbende debat om den vi-denskabelige sikkerhed ved mange af disse undersøgelser og relevansen af dem i forhold tileffekter i mennesker.
På miljøområdet arbejdes der fortsat på generel opbygning af ny viden. By- og Landskabs-styrelsen forsøger fortsat at afklare årsagen til fund af misdannet yngel fra ålekvabber. Hor-monforstyrrende stoffer indgår som en af de mulige forklaringer på fundene. Siden der i 2001blev fundet tvekønnede fisk i danske vandløb, har Miljøstyrelsen og By- og Landskabsstyrel-sen gennemført omfattende undersøgelser af vandmiljøets tilstand. Sammenfattende harundersøgelserne givet et grundigt billede af situationen i Danmark, og de viser at tilstanden ivandmiljøet generelt er god nok. Situationen kan oveni købet forventes at blive bedre, da derer igangsat flere initiativer, som vil reducere udledning af spildevand fra ejendomme i detåbne land og fra landbruget.
Status for regulering
Videnopbygningen om hormonforstyrrende stoffer er efterhånden nået et niveau, der gørreguleringsmæssige tiltag på dette område mulige. I Danmark har vi reguleret anvendelsenaf en række azolfungizider, der anvendes
i
danske væksthuse til bekæmpelse af svampean-greb, og som har vist sig at have hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Endvidere er dersat ind med informationskampagner, fx kampagnen ”9 gode vaner”. Vi bruger også den dan-ske liste over uønskede stoffer til at formidle den viden, vi har om hormonforstyrrende stoffer.Listen er et kraftigt signal til industrien om at se sig om efter alternativer.I EU-regi har arbejdet med nye reguleringer på fx kemikalie (REACH)-, bekæmpelsesmiddel-og kosmetikområdet de sidste år medført, at problemstillingerne omkring hormonforstyrrendestoffer nu skal medtages ved vurderingen af stoffer, og der skal indenfor de næste 4 år op-stilles kriterier for, hvornår et stof har hormonforstyrrende effekt.I EU’s vandrammedirektiv, som har som overordnet generelt formål at fastlægge en rammefor beskyttelse af vandløb, søer, kystvand og grundvand, indgår de hormonforstyrrende stof-fer på samme måde som andre forurenende stoffer../.For yderligere detaljer kan jeg henvise til Miljøstyrelsens notat, som vedlægges.