Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del
Offentligt
678421_0001.png
678421_0002.png
J.nr. MST-601-00100Den 4. maj 2009

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 357 (alm. del) stillet af Folke-

tingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Spørgsmål 357

Ministeren bedes kommentere artiklen "Virksomheder råber på hjælp -egenkontrol mangler styring " i Notat april 2009, side 10-11.

Svar:

I artiklen i Notat beskriver sekretariatschefen for kemikaliebranchenMette Herget, hvordan flere virksomheder oplever vanskeligheder i de ny-dannede SIEF (Substance Information Exchange Fora). SIEF er fora, hvorpotentielle registranter deler data om miljø- og sundhedsskadelige egen-skaber ved de stoffer, som de producerer eller importerer. Herudover frem-hæver Mette Herget, at der findes en række grænsetilfælde, hvor det kanvære vanskeligt for virksomhederne at afgøre, om der er registreringspligtfor stofferne i et konkret produkt. Endelig nævnes det, at det kan tage tid atfå svar fra Miljøstyrelsen på konkrete spørgsmål vedrørende REACH.Jeg er bevidst om, at REACH er en kæmpe udfordring for både virksomhe-der og myndigheder. REACH pålægger virksomhederne i EU nye og omfat-tende pligter, som på sigt vil sikre en bedre viden om og kontrol med brugenaf kemikalierne.En del af virksomhedernes forpligtelser under REACH ligger i at virksomhe-der, der skal registrere det samme stof, skal indgå i et samarbejde i det så-kaldte SIEF. Målet er bl.a. at virksomhederne skal koordinere indsamling afviden om kemikalierne og dermed undgå gentagelse af dyreforsøg. Jeg erbekendt med, at mange virksomheder føler sig usikre på hvilke rettighederog pligter de har i forhold til arbejdet i SIEF, og jeg har forstået, at det isærgælder i forhold til fordelingen af de økonomiske omkostninger, der kan væ-re forbundet med at fremskaffe data om kemiske stoffer. Jeg tror, at der ihøj grad er tale om indkøringsvanskeligheder, og at det generelt vil lykkesvirksomhederne at få samarbejdet til at lykkes. Jeg ved at bracheorganisa-tionerne i samarbejde med myndighederne gør et stort arbejde med at råd-give virksomhederne om processen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Jeg har forelagt spørgsmålet vedrørende afgrænsninger og svartider forMiljøstyrelsen, som har svaret følgende, hvilket jeg kan henholde mig til.”Artiklen nævner, at der er grænsetilfælde, hvor det kan være vanskeligt atafgøre, om en specifik råvare skal defineres som en artikel eller et kemiskprodukt samt at det i nogle tilfælde kan være vanskeligt at definere, hvemder i lovens forstand er ansvarlig for registrering som importør. Det ergrundlæggende virksomhedernes opgave, at foretage disse vurderinger.Det skal de gøre på baggrund af deres særlige viden om deres produkter ogarbejdsgange sammenholdt med det omfattende vejledningsmaterialer, derer blevet udarbejdet som led i hele REACH implementeringsprocessen,samt på baggrund af de fortolkninger både Kommissionen og Kemikalie-agenturet ECHA melder ud. Når der er tale om grænsetilfælde vil virksom-hederne dog ofte ønske myndighedernes hjælp. Miljøstyrelsens Help Desksvarer løbende på spørgsmål vedrørende fortolkning af REACH. Der kanvære en relativ lang svartid på spørgsmål, hvor der ikke tidligere er foreta-get en principiel fortolkning. Det skyldes, at Miljøstyrelsen som hovedregelsøger at sikre sig, at der enighed mellem EU’ s medlemslande og medKommissionen om en konkret fortolkning, før den meldes endeligt ud. Miljø-styrelsen er løbende i dialog med Dansk Erhverv, DI og andre interesseor-ganisationer, herunder om de emner, som er nævnt i artiklen. Dansk Er-hverv har over for Miljøstyrelsen i øvrigt tilkendegivet, at de foretrækker, atMiljøstyrelsen koordinerer sine svar med de øvrige lande, selvom dette kanføre til længere svartid.Det skal til slut bemærkes, at man i EU landenes Help Desk-samarbejdenetop har sat en proces i gang, der gerne skal føre til en kortere svartid påfortolkningsspørgsmål, hvor der er behov for enighed mellem landene”.
2