Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2009-238-0060Dato: 24. april 2009
TilFolketinget – Miljø- og Planlægningsudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 338 af 27. marts2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Vagn Chri-stensen (S).(Alm. del).
Kristian Jensen/Lene Skov Henningsen
Spørgsmål:
Der er i regeringens skatteaftale med Dansk Folkeparti lagt op til, at erhvervslivet pålæggesen række CO2-afgifter og øvrige grønne afgifter. Vil ministeren på den baggrund oplyse,hvilke konsekvenser disse afgifter vurderes at ville få for virksomhedernes konkurrenceev-ne henset til den aktuelle alvorlige økonomiske recession, som verden befinder sig i?
Svar:
Danmark har forpligtet sig til en række meget ambitiøse målsætninger på energi- og klima-området. For at kunne nå disse mål er det nødvendigt, at erhvervenes energiforbrug reduce-res. Derfor har regeringen og Dansk Folkeparti medForårspakke 2.0aftalt, at der indføresenergiafgifter i erhvervslivet.IForårspakke 2.0er der taget højde for, at bl.a. mineralogiske processer mv., samt land-brug og gartnerierhverv er meget konkurrenceudsatte. For disse processer/erhverv foreslåraftaleparterne en lempelse.Regeringen er naturligvis opmærksom på, at også andre erhverv kan have behov for enlempeligere afgift end oprindeligt aftalt set i lyset af den nuværende økonomiske situation.Derfor har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt at give erhvervslivet mere tid til at tilpassesig de nye energiafgifter. Afgifterne bliver således først fuldt indfaset den 1. januar 2013.Dertil kommer, at konkurrenceforholdene for de mest energiintensive virksomheder skalundersøges, for at afgøre om der er behov for at tage specielle hensyn til netop disse virk-somheder.Med disse justeringer af aftalen omForårspakke 2.0har regeringen sikret hensynet til dan-ske arbejdspladser, samtidig med at den grønne profil fastholdes.
Side 2